Stripsy z Polędwiczek Kurczaka (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Stripsy z Polędwiczek Kurczaka
(do przygotowania w
urządzeniu AirFryer)
Pyszne
i soczyste kawałki kurczaka w aromatycznej i niesamowicie chrupiącej panierce
to super przekąska, która idealnie sprawdzi się na domowych imprezach nie tylko
dla dorosłych, ale także dla dzieci. Może spokojnie stanowić także główne danie
obiadowe. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 232 kcal
W
tym: Białka 13.84 g | Tłuszcze 7.56 g | Węglowodany 26.87 g ( w tym cukry 2.31 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 5
łyżek mąki pszennej
- 2
duże lub 3 małe jajka
- 9
łyżek mleka
- 3
łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek do marynaty
- 2
łyżki do ciasta
-
ok 200 g płatków kukurydzianych Corn Flakes
- 2
łyżki bułki tartej
- ½
łyżeczki mielonego imbiru
- ½
łyżeczki soli morskiej
- ½
łyżeczki czarnego pieprzu
- 1
łyżka przyprawi Złocistej do kurczaka (Knorr)
- ½
łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki
- ½
mielonego, suszonego czosnku
Przygotowanie:
Polędwiczki z kurczaka
umyć a następnie osuszyć na ręczniku papierowy. Każdy kawałek mięsa podzielić
jeszcze na dwie lub trzy mniejsze cząstki. Przygotować marynatę.
W misce wymieszać ze sobą
wszystkie przyprawy z olejem lub oliwą z oliwek. W marynacie umieścić mięso,
dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na min 30 min., a najlepiej na całą
noc.
Mięso wyjąć z lodówki na
ok 30 min przed obróbką cieplną. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe i
panierkę.
W misce wymieszać ze
sobą na gładką i jednolitą masę mleko, mąkę, oliwię lub olej oraz jajka. Można
użyć do tego miksera. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa
jest zbyt rzadka należy dodać trochę mąki a jeśli jest zbyt gęsta dodać
odrobinę wody lub mleka.
W osobnym naczyniu
wymieszać ze sobą bułkę tartą i rozgniecione płatki kukurydziane. Płatki można
porozgniatać dłońmi, ale najlepiej i najszybciej uzyskamy wymagany efekt
umieszczając płatki w szczelnie zamkniętym woreczku i wałkując po nich wałkiem
do ciasta.
Ciasto oraz panierkę można
dodatkowo doprawić ulubionymi przyprawami.
Każdy kawałek mięsa
namoczyć najpierw w cieście i odczekać chwilkę, aby nadmiar ciasta spłynął.
Następnie obtaczać natychmiast w panierce. Odkładać na suchy i czysty talerz. Czynność
powtarzać z każdym kolejnym kawałkiem mięsa. Na koniec spryskać wszystko
odrobiną oleju lub przesmarować delikatnie olejem przy pomocy pędzelka.
Gdy całość będzie już
opanierowana rozgrzać urządzenie AirFryer do 180°C.
Nagrzany kosz lekko
natłuść olejem lub olejem w sprayu i umieść w nim Stripsy tak, aby nie stykały
się ze sobą. Być może trzeba będzie smażyć Stripsy w dwóch lub trzech turach
albo ułożyć je piętrowo przy użyciu dodatkowych kratek.
Smażyć Stripsy przez ok
12 - 15 min lub do chwili, gdy panierka uzyska jasno złoty kolor.
Podawać od razu na
ciepło lub schłodzone z sałatką i ulubionym sosem np.: śmietanowym, różowym, musztardowym
lub z ketchupem.
Przechowywać w lodówce.
*Przygotowanie w piekarniku:
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 190ºC - opcja góra/dół, lub 180ºC w opcji z
termoobiegiem.
Blachę
wyłożyć papierem to pieczenia i poukładać stripsy w niewielkich odstępach od
siebie.
Blachę
wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez ok 15 - 20
minut lub do momentu gdy będą miały złoty kolor.
W
trakcie pieczenia obracać stripsy na blaszce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz