Soczyste Podudzia z Kurczaka (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Soczyste Podudzia z Kurczaka
(do przygotowania w
urządzeniu AirFryer)
Przepyszne,
soczyste i delikatne podudzia kurczaka z delikatnie chrupiącą skórką
przygotowane w niespełna 30 min idealnie sprawdzą się na szybki obiad, gdy
brakuje Wam czasu na stanie przy garnkach w kuchni. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok 183 g): 293 kcal
W
tym: Białka 27.97 g | Tłuszcze 18.96 g | Węglowodany 2.58 g ( w tym cukry 0.28 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 3 porcje)
- 6
podudzi (pałek) z kurczaka
- 2
łyżki oliwy z oliwek
- 2
łyżki przyprawy Złocistej do kurczaka (Knorr)
- 2
łyżeczki słodkiej papryki
- ½
łyżeczki pieprzu
- 1
łyżeczka tymianku
- ½
łyżeczki soli
- 2
ząbki czosnku
Przygotowanie:
Podudzia z kurczaka umyć
i osuszyć w ręczniku papierowym.
W miseczce wymieszać ze
sobą wszystkie przyprawy, oliwę z oliwek i przeciśnięty przez wyciskać czosnek.
Następnie bardzo dokładnie i dość obficie natrzeć każdą pałkę (szczególnie pod
skórą) i odstawić do lodówki na min 1½ h. Im dłuższy czas marynowania mięsa tym
lepiej. Jeśli planujemy przygotować podudzia na obiad w następnym dniu warto zamarynować
je przynajmniej dobę wcześniej.
Rozgrzać urządzenie AirFryer
do temperatury 200°C.
Umieść zamarynowane podudzia
w nagrzanym koszu urządzenia a następnie wsunąć koszyk i piec przez 15 minut.
Po tym czasie obniżyć temperaturę do 160°C, delikatnie wstrząsnąć koszem lub
przekręcić pałki łopatką w koszu i piec przez kolejne 15 min
Podawać na ciepło z
ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz