Sernik z Solonym Karmelem

Sernik z Solonym Karmelem

 

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na idealnie kremowy sernik z solonym karmelem i prażonymi, solonymi orzeszkami ziemnymi, który zachwyci wszystkich i świetnie sprawdzi się przy każdej okazji. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 306 kcal

W tym: Białka 6.06 g | Tłuszcze 22.76 g | Węglowodany 19.85 g ( w tym cukry 15.52 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 Składniki na masę serową:

 

- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (polecam Piątnicę)

- 250 g serka Mascarpone

- 6 dużych jajek

- 3 czubate łyżki gęstej, kwaśniej śmietany 18%

- 250 ml śmietanki 36%

- 220 g cukru trzcinowego

- 2 łyżki cukru wanilinowego lub aromat waniliowy

- 2 łyżki mąki pszennej

- opakowanie Ciastek Golden Oreo (białych)  

 

 

Składniki na polewę karmelową:

  

- 200 g cukru

- 100 g masła

- 200 ml śmietanki kremówki 36%

- ½ łyżeczki soli morskiej

 


Dodatkowo:


- garść solonych, prażonych, osiekanych orzeszków ziemnych


Przygotowanie:


Tortownicę o Ø27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki i spód. Boki tortownicy obłożyć białymi ciasteczkami Oreo.

Piekarnik rozgrzać do temp. 170°C. (z termoobiegiem)

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową jednocześnie. Zacząć ubijać od najniższych obrotów miksera, stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Masę ubijać ok 4-5 min aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Nie ubijać zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy.

Gotowa masę delikatnie wylać do tortownicy.

Dużą blachę z piekarnika umieścić na najniższej półce i wypełnić gorącą wodą. Sernik będzie pieczony w tzw.: systemie parowym, dzięki czemu będzie bardziej kremowy i wilgotny w środku.

Sernik natomiast wstawić na środkową półkę piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem a następnie zmniejszając temperaturę do 120°C, wyłączyć termoobieg przełączając na opcję ,,górna i dolna grzałka” i piec dalej przez kolejne 90 min. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika.

Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez min 1 h. W tym czasie przygotować polewę ze słonego karmelu.

 Do szerokiego garnka z grubym dnem wsypać cukier i rozprowadzić go po całym jego dnie. Zacząć podgrzewać na średnim ogniu do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie nabierać lekko bursztynowego koloru (nie mieszać cukru w tym czasie!!!). Następnie dodać roztopione masło i całość bardzo energicznie wymieszać łopatką lub rózgą, aby dokładnie połączyło się z skarmelizowanym cukrem. Następnie wlać śmietankę i dalej mieszać do uzyskania jednolitej masy o lekko kremowej konsystencji. Doprowadzić do zagotowania się masy ciągle mieszając. Dodać sól i gotować masę jeszcze prze ok 3-5 minut, pilnując, aby się nie przypaliła. Odstawić na 20 min, aby masa trochę przestygła i zgęstniała mieszając ją od czasu do czasu.

Sernik wyjąć z piekarnika na blat i przelać na jego wierzch tężejącą już masę karmelową. Udekorować dodatkowo prażonymi i posiekanymi orzeszkami ziemnym. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia a następnie wstawić sernik do lodówki na min 6 h a najlepiej na cała noc.

Podawać mocno schłodzony.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty