Sernik z Mango
Sernik z Mango
Serniki
to jedne z moich ulubionych ciast, dlatego tak chętnie je piekę. Dziś
przedstawiam niesamowicie kremowy a jednocześnie bardzo delikatny sernik z
dodatkiem aromatycznej i pulpy z egzotycznego mango, która nadaje mu nie tylko oryginalny
smak, ale także przepiękny kolor. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 278 kcal
W
tym: Białka 6.03 g | Tłuszcze 17.95 g | Węglowodany 22.93 g ( w tym cukry 13.09
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki na spód:
- 50
g masła
- 1
op. podłużnych lub okrągłych biszkoptów
- kubek mocnej kawy
Składniki na masę sernikową:
- 1 kg twarogu sernikowego tłustego lub półtłustego (polecam z Piątnicy)
- 200
ml słodzonego mleka skondensowanego
- 100
g kwaśnej śmietany 18%
- 450
g pulpy z mango
- 3
duże jajka
- 3
łyżki maki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
- 250
g serka Mascarpone
- 300
ml śmietanki kremówki 36%
- 2
op. śmietan-mixu
- 4
łyżki cukru pudru
Przygotowanie spodu:
Piekarnik rozgrzać do 160°C
opcja dolna/górna grzałka lub 150°C w opcji z termoobiegiem.
Wszystkie składniki muszą
być w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o Ø27 cm
wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć
szczelnie folią aluminiową (do tortownicy nie może dostać się woda a sernik
będzie pieczony w kąpieli wodnej).
Herbatniki bardzo drobno
zmiksować (na tzw. ,,piasek”). Masło roztopić, dodać do zmielonych herbatników
i wymieszać. Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść i
wyrównać.
Zaparzyć i chwilę
przestudzić mocna, czarną kawę. Podłużne lub okrągłe biszkopty krótko maczać w
kawie i ciasno układać na ciasteczkowym spodzie.
Odstawić do lodówki.
Przygotowanie masy sernikowej:
W misie miksera umieścić
wszystkie składniki na masę sernikową jednocześnie. Zacząć ubijać od
najniższych obrotów miksera, stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Masę
ubijać ok 4-5 min aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Nie ubijać zbyt
długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy.
Masę serową delikatnie
przelać na herbatnikowo – biszkoptowy spód i wstawić do większej formy
wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec przez 60
– 70 min.
Po zakończonym czasie
pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z kąpieli wodnej, odwinąć z foli
aluminiowej i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Gdy serniki ostudzi się
już do temperatury pokojowej przygotować końcową dekorację.
Przygotowanie dekoracji:
Do misy miksera wlać
mocno schłodzoną śmietankę, wsypać cukier puder oraz 2 opakowania śmietan-mixu
i zacząć ubijać. Gdy śmietanka zacznie się już ścinać dodać serek Mascarpone i
nadal ubijać do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
Gotowy krem rozprowadzić
równomiernie na całej powierzchni sernika, wyrównać i udekorować kleksami pulpy
z mango.
Sernik wstawić do lodówki
na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Podawać schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz