Sałatka z Kurczakiem (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Sałatka z Kurczakiem

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)


Głównym bohaterem tej sałatki są oczywiście pyszne i soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej i aromatycznej panierce. Jestem pewna, że wykonując taka sałatkę dla swoich bliski lub gości niesamowicie ich zaskoczycie.  Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 314 g): 510 kcal

W tym: Białka 38.35 g | Tłuszcze 33.03 g | Węglowodany 9.69 g ( w tym cukry 7.83 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na chrupiącego kurczaka:

(na 6 porcji)

 

- 2 piersi z kurczaka

- 3 jaja

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 3 łyżki bułki tartej

- 100g mąki migdałowej

- 1 łyżeczka soli morskiej

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki czarnego pieprzu

- ½ łyżeczki czosnku w proszku

- ½ łyżeczki cebuli w proszku


 

Pozostałe składniki:


 - 1 czerwona cebula

- 100 g rukoli

- 1½  dużego opakowania ulubionego mixu sałat

- pomidorki koktajlowe

- 2 opakowania min mozzarelli

- sos z octem Balsamicznym z Modeny (polecam Monini)

- świeżo mielony czarny pieprz

- świeżo mielona sól morska

- 1 łyżeczka suszonej bazylii

- garść blanszowanych płatków migdałowych lub pestek z dyni

- 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika

- 6 łyżek oliwy z oliwek

- sok z ½ cytryny

- 1½  łyżki musztardy Dijon

- 1½  łyżki miodu


Przygotowanie:


Piersi z kurczaka umyć i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Każdą pierś podzielić na ok 5 kotletów.

W jednej misce rozbełtać jajka z oliwą z oliwek.

W drugiej misce wymieszać mąkę migdałową, bułkę tartą i wszystkie przyprawy.

Każdy kawałek mięsa namaczać w jajku a następnie panierować w suchej mieszance. Odkładać na czysty talerzyk. Czynność powtórzyć z pozostałymi kawałkami mięsa.

Na koniec spryskać mięso odrobiną oleju lub przesmarować delikatnie olejem przy pomocy pędzelka.

Rozgrzać urządzenie AirFryer do 180°C.

Nagrzany kosz lekko natłuść olejem lub olejem w sprayu i umieść w nim opanierowane kawałki mięsa tak, aby się ze sobą nie stykały. Kotleciki będzie trzeba smażyć w przynajmniej dwóch lub trzech turach albo ułożyć je piętrowo przy użyciu dodatkowych kratek.

Smażyć kotleciki początkowo przez 8 min, następnie obrócić je na drugą stronę i smażyć przez kolejne 8 min do momentu aż zaczną nabierać złotego koloru.

W tym czasie przygotować pozostałe elementy sałatki.

Sałaty, (jeśli tego wymagają) umyć i dokładnie osuszyć.

Pomidorki umyć i podzielić na ćwiartki.

Mini kuleczki sera Mozzarella podzieli na pół.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i bardzo delikatnie ze sobą wymieszać a następnie podzielić na porcje i ułożyć na talerzach wcześniej udekorowanych odrobiną sosu balsamicznego.

W miseczce wymieszać przyprawy z oliwą z oliwek, musztardą, miodem i sokiem z cytryny.

Usmażone kotlety z kurczaka pokroić na ok 1 centymetrowe paski i poukładać na wierzchu sałatki.

Całość posypać blanszowanymi płatkami migdałów i słonecznika lub pestkami dyni oraz polać wcześniej przygotowanym sosem i od razu podawać.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty