Roladki z Polędwiczki Wieprzowej (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Roladki z Polędwiczki Wieprzowej
(do przygotowania w
urządzeniu AirFryer)
Delikatne
i rozpływające się w ustach roladki z polędwiczki wieprzowej zachwycą każdego,
kto będzie miał okazję ich skosztować. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 137 kcal
W
tym: Białka 10.67 g | Tłuszcze 8.61 g | Węglowodany 4.22 g ( w tym cukry 1.22 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1
spora polędwiczka wieprzowa
- ½
łyżeczki soli morskiej
- ½
łyżeczki czarnego pieprzu
- ½
łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki
- ½
mielonego, suszonego czosnku
-
musztarda chrzanowa
-
boczek wędzony w plastrach (ok 2 op.)
-
oliwa z oliwek
Składniki
na sos śmietanowy:
- 1
duża cebula
- 2
łyżki śmietany kremówki 36%
- 3
łyżki mąki krupczatki
-
100 ml mleka
- ½
litra bulionu warzywnego lub mięsnego
-
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-
łyżka klarowanego masła
Przygotowanie:
W misce przygotować
marynatę mieszając ze sobą oliwę z oliwek oraz przyprawy.
Polędwiczkę umyć, oczyścić
z błonek i osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie pokroić pod lekkim skosem
na kotlety o grubości ok 1½ cm. Przy pomocy tłuczka do mięsa rozbić każdy kawałek
mięsa na płaski placek o grubości ok 5 mm. Każdy rozklepany kotlet umieścić w misce
z marynatą nacierając nią każdy kawałek mięsa. Miskę wstawić do lodówki na min
1 h lub na cała noc.
Mięso wyjąc z lodówki na
min 30 min przed obróbką cieplną.
Na desce rozłożyć dwa
plastry boczku. Na boczku ułożyć kotlet z polędwiczki i posmarować go cienką
warstwą musztardy. Następnie ciasno zwinąć w rulon. Rulon podzielić przy pomocy
ostrego noża na dwie równe części i odłożyć na czysty talerz. Czynność
powtarzać z pozostałą częścią polędwiczek.
Rozgrzać urządzenie
AirFryer do 180°C.
Nagrzany kosz lekko
natłuść olejem lub olejem w sprayu i umieść w nim roladki krojoną częścią do
dołu.
Piec przez ok 15 min lub
do chwili, gdy roladki będą nabierały lekko brązowego koloru.
W tym czasie przygotować
sos śmietanowy.
Przygotowanie sosu:
Cebulę pokroić w drobną
kostkę. Podsmażyć na maśle na złoty kolor. Bulion zagotować i wrzucić do niego
podsmażoną cebulę. Całość gotować ok 10 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać mąkę i śmietankę na
gładką masę. Następnie delikatnie wlać zawartość do gorącego wywaru i
energicznie mieszać. Na koniec cały sos zblendować mikserem, aby uzyska gładką
i kremową konsystencję. Sos podawać na ciepło.
Porcję sosu nalać na
talerz i poukładać na nim upieczone roladki.
Podawać od razu na
ciepło np.: z ulubioną sałatką.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz