Naleśniki Ruskie
Naleśniki Ruskie
Klasyczne nadzienie w nieco innym wydaniu, propozycja dla miłośników pierogów ruskich. Czyli typowo dla mnie gdyż uwielbiam pierogi ruskie a raczej ich farsz :-).
Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 136 kcal
W
tym: Białka 7.03 g | Tłuszcze 4.15 g | Węglowodany 17.13 g ( w tym cukry 0.74 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
ciasta:
- 250
g mąki pszennej
- 120
ml mleka
- 120
ml mineralnej wody gazowanej
- 1
jajko
- 2
łyżki oleju
- szczypta
soli
Składniki
na farsz:
- 6
dużych ziemniaków (ok 500 g)
-
500 g twarogu półtłustego
- 2
cebule
-
Sól, pieprz
- 20
g klarowanego masła
Przygotowanie naleśników:
W misce wymieszać ze
sobą na gładką i jednolitą masę mleko, mąkę, olej, wodę gazowaną, szczyptę soli
oraz jajko. Można użyć do tego miksera. Masa ma mieć konsystencję gęstej
śmietany. Jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać trochę mąki a jeśli jest
zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub mleka.
Ciasto należy odstawić
na min 30 min, aby lekko odpoczęło a następnie przystąpić do smażenia
naleśników.
Nagrzać patelnię o Ø ok
24 cm bez tłuszczu (najlepiej specjalną patelnię do smażenia naleśników).
Usmażyć z całości ciasta placki naleśnikowe.
Odstawić na bok i
przygotować farsz.
Przygotowanie
farszu:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do
miękkości. Gdy ziemniaki będą już ugotowane odstawić do przestygnięcia. Twaróg
i przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć
przez praskę do purée. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę a następnie
podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą
połączyć doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Farsz powinien mieć konsystencję bardzo gęstej pasty.
Przygotowanie
końcowe:
Gotowy farsz nakładać dość obficie na każdego naleśnika,
po czym składać go w trójkąt.
Podgrzać trójkąty krótko z obu stron na odrobinie masła klarowanego lub oleju i podawać na ciepło ze szklanką zimnego kefiru
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz