Muffinki Piernikowe

Muffinki Piernikowe

 

Szybkie w przygotowaniu, przepyszne, mięciutkie, wilgotne i aromatyczne Muffinki piernikowe, które smakują wyśmienicie i można je robić nie tylko na święta. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 83 g): 354 kcal

W tym: Białka 5.37 g | Tłuszcze 21.65 g | Węglowodany 34.91 g ( w tym cukry 13.73 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

(na 12 sztuk)

 

- 320 g mąki pszennej

- 4 jajka

- 80 g  cukru trzcinowego

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 3 łyżki płynnego miodu

- 3 łyżki kakao

- 2 łyżki przyprawy korzennej

- 225 g oleju rzepakowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody


 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną. Wszystko dokładnie wymieszać Następnie cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem z jajkami na puszystą masę. Do suchej mieszanki przelać masę jajeczną i dodać olej oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem na bardzo małych obrotach.

Formę na Muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Masę w równych częściach wyłożyć do foremek. Piec Muffiny przez około 20-25 minut lub do tzw.: suchego patyczka.

Na wierzchu powinna się zrobić skorupka, która może trochę popękać, ale to właśnie nadaje całego uroku. Gdy Muffiny wystygną można udekorować je wg własnego uznania np. kremem, bitą śmietaną, polewą, cukrem pudrem itp.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty