Muffinki Czekoladowe ze Skórką Pomarańczową (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Muffinki Czekoladowe
ze Skórką
Pomarańczową
(do przygotowania w
urządzeniu AirFryer)
Przepyszne
czekoladowe Muffinki dla całej rodziny i znajomych to idealny deser lub
przekąska na mały głód. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 42 g): 100 kcal
W
tym: Białka 3.68 g | Tłuszcze 1.50 g | Węglowodany 17.61 g ( w tym cukry 6.40 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 14 sztuk)
- 200
g mąki pszennej
- 30
g ciemnego kakao
- 70
g cukru trzcinowego
- 2
duże lub 3 małe jajka
- 150
g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1½
łyżeczki proszku do pieczenia
- 1
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
W misie miksera umieścić
jajka i cukier. Całość zmiksować na jasną i puszystą masę. Dodać jogurt i
krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia a następnie dodać
do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników.
Na koniec wmieszać kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Silikonową foremkę do Muffinek dostosowaną do urządzeń AirFryer wyłożyć papilotkami do Muffinek. Każdą papilotkę wypełnić ciastem (ok 1 czubata łyżka ciasta na każdą papilotkę). Wyrównać.
Rozgrzać urządzenie AirFryer
do temperatury 160°C.
Do rozgrzanego kosza urządzenia
wstawić formę z ciastem. Ustawić czas na 18 - 20 minut, wsunąć kosz i kontynuować
pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy lub do momentu,
gdy wbity do ciasta drewniany patyczek będzie suchy.
Gotowe Muffinki odstawić
do ostygnięcia.
Przed podaniem udekorować
kremem lub oprószyć cukrem pudrem i ozdobić kandyzowaną wisienką.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz