Krokiety z Kapustą i Pieczarkami (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Krokiety z Kapustą i Pieczarkami
(do przygotowania w
urządzeniu AirFryer)
Krokiety
smażone w urządzeniu AirFryer wychodzą idealnie chrupiące i rumiane, nie
ociekają tłuszczem i stanowią pyszny posiłek, jako element obiadu lub jako dodatek
do np.: wigilijnego barszczu lub na każdą inna okazję. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednym krokiecie (ok 210 g): 239 kcal
W
tym: Białka 9.98 g | Tłuszcze 8.55 g | Węglowodany 28.63 g ( w tym cukry 0.75 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
na ciasto:
(na ok 14 szt.)
- 400 g mąki pszennej uniwersalnej
- 400
ml mleka
-
100 ml wody gazowanej
- 2
łyżki oleju
- 3
jajka
- ½
łyżeczki soli i pieprzu
Składniki
na farsz:
- 700
g dobrej kapusty kiszonej
- 700
g pieczarek
- ½
łyżeczki czarnego pieprzu
- ½
łyżeczki soli morskiej
-
po ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej
- 1½
łyżeczki majeranku
- 2
łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła
- ½ l wody
Składniki
na panierkę:
- 2
łyżki oliwy z oliwek
- 120
g drobnej bułki tartej
-
po ½ łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie ciasta:
W misce wymieszać ze
sobą na gładką i jednolitą masę przyprawy, mleko, mąkę, olej, wodę gazowaną oraz
jajka. Można użyć do tego miksera. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać trochę mąki a jeśli jest zbyt gęsta
dodać odrobinę wody lub mleka pamiętają jednak o tym, iż ciasto na naleśniki do
krokietów powinno być trochę gęstsze, niż typowe ciasto naleśnikowe. Ciasto należy
odstawić na min 30 min, aby lekko odpoczęło a następnie przystąpić do smażenia
naleśników.
Nagrzać patelnię o Ø ok
24 cm bez tłuszczu (najlepiej specjalną patelnię do smażenia naleśników). Usmażyć
min 14 placków naleśnikowych (trochę grubszych niż tradycyjne naleśniki).
Odstawić na bok i przygotować farsz.
Przygotowanie farszu:
Pieczarki umyć i zetrzeć
na tarce jarzynowej na grubych oczkach lub drobno pokroić.
Kapustę przełożyć do
sitka i krótko opłukać pod ciepłą, bieżącą wodą. Następnie przełożyć na deskę i
ostrym nożem dodatkowo drobno posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w
drobną kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę
lub klarowane masło i przesmażyć na nim na złoty kolor cebulę. Do podsmażonej
cebulki dodać posiekane pieczarki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić
do chwili aż pieczarki puszczą soki. Następnie dodać posiekaną kapustę,
majeranek, mieloną paprykę i ok ½ szklani wody. Wymieszać. Zmniejszyć moc
palnika na minimum i dusić całość przez ok 15 – 20 min mieszając od czasu do
czasu aż cała woda odparuje a kapusta zmięknie. Proces duszenia należy stale kontrolować,
aby farsz się nie przypalił. Na koniec całość można jeszcze doprawić wg
własnych preferencji.
Gotowy farsz odstawić na
ok 30 min w chłodne miejsce, aby przestygł.
Przygotowanie /
zwijanie krokietów:
Na środek placka
naleśnikowego nałożyć ok 2½ łyżki farszu. Rozsmarować go na powierzchni placka
pozostawiając ok 2-centymetrowy rant pustego ciasta na obwodzie placka.
Chwycić za przeciwległe
brzegi i złożyć je do środka – powinny się ze sobą tylko stykać.
Rozpocząć zwijanie w
rulon (,,od siebie”) delikatnie ściskając.
Przygotowanie końcowe - smażenie:
W miseczce rozbełtać
jajka z oliwą z oliwek.
W głębokim talerzu
wymieszać bułkę tartą z przyprawami.
Każdego krokieta
namaczać w jajku a następnie panierować w bułce. Opanierowane krokiety odkładać
na czysty talerz.
Przed smażeniem, każdego
krokieta lekko spryskać odrobiną oleju lub przesmarować delikatnie ze
wszystkich stron olejem przy pomocy pędzelka.
Rozgrzać urządzenie
AirFryer do 180°C.
Nagrzany kosz lekko
natłuść olejem lub olejem w sprayu i umieść w nim opanierowane krokiety w
małych odstępach od siebie tak, aby się ze sobą nie stykały. Krokiety będzie
trzeba smażyć w przynajmniej dwóch lub trzech turach albo ułożyć je piętrowo
przy użyciu dodatkowych kratek.
Smażyć krokiety przez 5 min, następnie obrócić je na drugą stronę i
smażyć dalej przez następnie 5 min do momentu aż zaczną nabierać złotego
koloru.
Podawać na ciepło np.: z
filiżanką gorącego czerwonego barszczu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz