Dyniowa Latte (Pumpkin Spice Latte)

Dyniowa Latte (Pumpkin Spice Latte)

 

Dyniowa kawa Latte jest naprawdę bardzo smaczna, rozgrzewająca, aksamitna i aromatyczna. Wręcz idealna na jesienną i zimową porę. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 290 g): 237 kcal

W tym: Białka 8.61 g | Tłuszcze 12.57 g | Węglowodany 27.82 g ( w tym cukry 24.54 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

(na 2 porcje)

 

- 3 łyżki pulpy z dyni

- 500 ml mleka 3,8% (Łaciate Junior)

- 2 łyżki brązowego cukru lub syropu klonowego

- 1 łyżeczka cynamonu

- ½ łyżeczka gałki muszkatołowej

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- ½ łyżeczki mielonych goździków

- ½  łyżeczki ekstraktu waniliowego


Sposób pierwszy na przygotowanie pulpy z dyni:


Mała dynię (najlepiej Hokkaido) pokroić razem ze skórą na małe kawałki, usunąć pestki (pestki można wysuszyć a następnie obrać i wykorzystać do innych potraw).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej pokrojoną dynię skórką do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 minut do miękkości. Następnie wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i zmiksować blenderem na gładki mus. Jeśli dynia zbyt wodnista należy odcisnąć nadmiar wody w podwójnie złożonej gazie.

Gotową pulpę można zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.


Sposób drugi na przygotowanie pulpy z dyni:


Mała dynię (najlepiej Hokkaido) obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, usunąć pestki (pestki można wysuszyć a następnie obrać i wykorzystać do innych potraw).

Pokrojoną dynię umieścić w dużym garnku i zalać zimną wodą tak, aby lekko przykrywała kawałki warzywa. Dodać ½ łyżeczki soli i zacząć całość podgrzewać. Gdy całość zacznie cię gotować zmniejszyć moc palnika na min i gotować dynię do miękkości. Następnie odcedzić na sitku i odstawić do przestudzenia. Wystudzone kawałki dyni zmiksować blenderem na gładki mus. Jeśli dynia zbyt wodnista należy odcisnąć nadmiar wody w podwójnie złożonej gazie.

Gotową pulpę można zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.

 

Przygotowanie Dyniowej Latte:


W garnuszku umieścić mleko z dyniową pulpą, przyprawami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu pilnując, aby mieszanka się nie zagotowała.

Następnie wywar przelać do dzbanka przystosowanego do spieniania mleka i je spienić spieniaczem ręcznym lub ciśnieniowym z ekspresu.

Spienione mleko delikatnie przelać do wysokiej szklanki lub dużego ulubionego kubka następnie zaparzyć ok 50 ml mocnej kawy i delikatnie wlać ją do dyniowego mleka.

Całość można udekorować dodatkowo bitą śmietaną i posypać cynamonem lub kakao.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty