Dyniowa Latte (Pumpkin Spice Latte)
Dyniowa Latte (Pumpkin Spice Latte)
Dyniowa
kawa Latte jest naprawdę bardzo smaczna, rozgrzewająca, aksamitna i
aromatyczna. Wręcz idealna na jesienną i zimową porę. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok 290 g): 237 kcal
W
tym: Białka 8.61 g | Tłuszcze 12.57 g | Węglowodany 27.82 g ( w tym cukry 24.54
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 3
łyżki pulpy z dyni
-
500 ml mleka 3,8% (Łaciate Junior)
- 2
łyżki brązowego cukru lub syropu klonowego
- 1
łyżeczka cynamonu
- ½
łyżeczka gałki muszkatołowej
- ½
łyżeczki mielonego imbiru
- ½
łyżeczki mielonych goździków
- ½
łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób pierwszy na przygotowanie pulpy z dyni:
Mała dynię (najlepiej
Hokkaido) pokroić razem ze skórą na małe kawałki, usunąć pestki (pestki można
wysuszyć a następnie obrać i wykorzystać do innych potraw).
Piekarnik nagrzać do 180
stopni C.
Blachę z piekarnika
wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej pokrojoną dynię skórką do
dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 minut do miękkości.
Następnie wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i zmiksować blenderem na
gładki mus. Jeśli dynia zbyt wodnista należy odcisnąć nadmiar wody w podwójnie
złożonej gazie.
Gotową pulpę można zamrozić
lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Sposób drugi na przygotowanie pulpy z dyni:
Mała dynię (najlepiej
Hokkaido) obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, usunąć pestki (pestki
można wysuszyć a następnie obrać i wykorzystać do innych potraw).
Pokrojoną dynię umieścić
w dużym garnku i zalać zimną wodą tak, aby lekko przykrywała kawałki warzywa.
Dodać ½ łyżeczki soli i zacząć całość podgrzewać. Gdy całość zacznie cię
gotować zmniejszyć moc palnika na min i gotować dynię do miękkości. Następnie
odcedzić na sitku i odstawić do przestudzenia. Wystudzone kawałki dyni zmiksować
blenderem na gładki mus. Jeśli dynia zbyt wodnista należy odcisnąć nadmiar wody
w podwójnie złożonej gazie.
Gotową pulpę można zamrozić
lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Przygotowanie Dyniowej
Latte:
W
garnuszku umieścić mleko z dyniową pulpą, przyprawami, cukrem i ekstraktem
waniliowym. Ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu pilnując, aby mieszanka
się nie zagotowała.
Następnie wywar przelać
do dzbanka przystosowanego do spieniania mleka i je spienić spieniaczem ręcznym
lub ciśnieniowym z ekspresu.
Spienione mleko
delikatnie przelać do wysokiej szklanki lub dużego ulubionego kubka następnie zaparzyć
ok 50 ml mocnej kawy i delikatnie wlać ją do dyniowego mleka.
Całość można udekorować
dodatkowo bitą śmietaną i posypać cynamonem lub kakao.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz