Chrupiące Kliny Camembert z Żurawiną (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Chrupiące Kliny Camembert z Żurawiną

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

  Chrupiące, trójkątne kliny serowe to idealna przystawka lub jako dodatek do sałatek na każdą domową imprezę ze znajomymi. Szybkie w przygotowaniu. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (1 klin) 32 g: 100 kcal

W tym: Białka 4.14 g | Tłuszcze 5.41 g | Węglowodany 8.38 g ( w tym cukry 0.17 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

(na 16 klinów)

 

- 2 opakowania ulubionego serka Camembert (ok 240 g)

- 70 g mąki pszennej

- 2 jajka

- 70 g bułki tartej

- ½ łyżeczki pieprzu i soli

- 4 łyżki konfitury żurawinowej*

- 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do posmarowania

 

Składniki na sos żurawinowy:

 

- 200g konfitury żurawinowej

- 1 łyżka wytrawnego czerwonego wina

 

Przygotowanie klinów serowych:

 

W jednej miseczce umieścić mąkę, w drugiej bułkę tartą z przyprawami (wymieszać) a w trzeciej rozkłócone jajko z oliwą z oliwek.

Serki pokroić na trójkątne kliny (ok 16 sztuk z dwóch okrągłych serków). Następnie ułożyć luźno na talerzu i schłodzić przez ok 20 min w zamrażarce.

Po tym czasie każdy kawałek serka panierować najpierw obtaczając dokładnie w mące, następnie maczając w jajku i natychmiast panierować w bułce z przyprawami. Odkładać na czysty talerz.

Urządzenie AirFryer rozgrzać do temperatury 200°C.

Każdy klin serka spryskać delikatnie oliwą z oliwek z każdej strony lub posmarować cienką warstwą oliwy przy pomocy pędzelka.

Następnie umieścić w pewnych odstępach od siebie w koszu rozgrzanego urządzenia. Ustawić czas na 10-12 minut, wsunąć kosz i kontynuować smażenie do momentu aż ćwiartki będą mały ładny, złocisty kolor.

Podawać z konfiturą żurawinową* i tostowymi chipsami z pieczywa pełnoziarnistego lub sosem żurawinowym.

 


Przygotowanie sosu żurawinowego:


Umieścić konfiturę żurawinową razem z winem na patelni lub małym garnuszku. Dokładnie wymieszać i zacząć podgrzewać na średnim ogniu. Od momentu zagotowania się konfitury zmniejszyć moc palnika na minimum i nie przerywając mieszania dusić całość przez ok 5 minut. Następnie przelać do miseczki i odstawić do przestygnięcia.




Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne Posty