Chrupiące Kliny Camembert z Żurawiną (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Chrupiące Kliny Camembert z Żurawiną
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (1 klin) 32 g: 100 kcal
W
tym: Białka 4.14 g | Tłuszcze 5.41 g | Węglowodany 8.38 g ( w tym cukry 0.17 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 16 klinów)
- 2
opakowania ulubionego serka Camembert (ok 240 g)
- 70
g mąki pszennej
- 2
jajka
- 70
g bułki tartej
- ½
łyżeczki pieprzu i soli
- 4
łyżki konfitury żurawinowej*
- 2
łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do posmarowania
Składniki
na sos żurawinowy:
-
200g konfitury żurawinowej
- 1
łyżka wytrawnego czerwonego wina
Przygotowanie klinów serowych:
W jednej miseczce umieścić
mąkę, w drugiej bułkę tartą z przyprawami (wymieszać) a w trzeciej rozkłócone jajko
z oliwą z oliwek.
Serki pokroić na trójkątne
kliny (ok 16 sztuk z dwóch okrągłych serków). Następnie ułożyć luźno na talerzu
i schłodzić przez ok 20 min w zamrażarce.
Po tym czasie każdy
kawałek serka panierować najpierw obtaczając dokładnie w mące, następnie
maczając w jajku i natychmiast panierować w bułce z przyprawami. Odkładać na
czysty talerz.
Urządzenie AirFryer
rozgrzać do temperatury 200°C.
Każdy klin serka spryskać
delikatnie oliwą z oliwek z każdej strony lub posmarować cienką warstwą oliwy
przy pomocy pędzelka.
Następnie umieścić w
pewnych odstępach od siebie w koszu rozgrzanego urządzenia. Ustawić czas na
10-12 minut, wsunąć kosz i kontynuować smażenie do momentu aż ćwiartki będą
mały ładny, złocisty kolor.
Podawać z konfiturą
żurawinową* i tostowymi chipsami z pieczywa pełnoziarnistego lub sosem
żurawinowym.
Przygotowanie sosu
żurawinowego:
Umieścić konfiturę
żurawinową razem z winem na patelni lub małym garnuszku. Dokładnie wymieszać i zacząć
podgrzewać na średnim ogniu. Od momentu zagotowania się konfitury zmniejszyć
moc palnika na minimum i nie przerywając mieszania dusić całość przez ok 5
minut. Następnie przelać do miseczki i odstawić do przestygnięcia.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz