Chipsy Batatowe (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Chipsy Batatowe
(do przygotowania w
urządzeniu AirFryer)
Pyszna
i bardzo oryginalna przekąska lub dodatek do innych potraw. Świetnie sprawdzi
się jako zamiennik zwykłych ziemniaków w połączeniu z różnego rodzaju mięsem. Polecam
gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 148 kcal
W
tym: Białka 1.31 g | Tłuszcze 7.15 g | Węglowodany 17.45 g ( w tym cukry 4.77 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 2 duże bataty
- 2
łyżki oleju rzepakowego
- ½
łyżeczki soli morskiej
- ½
łyżeczki świeżo mielonego czarnego
pieprzu
- ½
łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki
- ½
mielonego, suszonego czosnku
Przygotowanie:
Bataty obrać ze skórki
(ścinać skórkę do momentu aż zobaczymy intensywny, ciemniejszy pomarańczowy kolor
charakterystyczny dla tego warzywa). Następnie pokroić bataty na plastry o grubości
min 5 mm. W razie potrzeby (jeśli bataty będą bardzo duże) każdy plaster
podzielić na pół. Namoczyć plastry w bardzo zimnej wodzie i odstawić do lodówki
na min 30 min. Po tym czasie osuszyć je na ręczniku papierowym i umieścić w
dużej misce.
W kubeczku połączyć ze
sobą wszystkie przyprawy i olej. Całość dokładnie wymieszać i przelać do miski
z plastrami batatów. Dłonią delikatnie wszystko wymieszać starając się aby
każdy kawałek warzywa był dokładnie pokryty marynatą.
Rozgrzać urządzenie
AirFryer do 180°C.
Nagrzany kosz lekko
natłuść olejem lub olejem w sprayu i umieść w nim ⅓ plastrów batatowych (pieczenie będzie trzeba
przeprowadzić w trzech turach).
Kosz umieścić w urządzeniu
i piec przez ok 10 min. Po tym czasie delikatnie przemieszać chipsy i dopiekać
przez kolejne 5 min., aż będą chrupiące.
Podawać od razu na
ciepło lub schłodzone np.: z dip’em śmietanowym.
Przechowywać w szczelnie
zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 2 dni.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz