Babka z Mango
Babka z Mango
Babka
ta oprócz tego, że jest niesamowicie pyszna i aromatyczna to jeszcze swoim
przepięknym pomarańczowym kolorem przyciąga uwagę i zachęca do skosztowania.. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 284 kcal
W
tym: Białka 4.69 g | Tłuszcze 16.26 g | Węglowodany 52.60 g ( w tym cukry 15.58
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
-
180 g miękkiego masła
-
380 g mąki pszennej
- 120
g cukru pudru
- 3
duże jajka
- 400
g pulpy z mango
- 1
łyżeczka aromatu waniliowego
- 1
łyżeczka aromatu rumowego
- 2
łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C
opcja dolna/górna grzałka lub 160°C w opcji z termoobiegiem.
Wszystkie składniki muszą
być w temperaturze pokojowej.
Foremkę do babki
natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą. W przypadku formy silikonowej
wystarczy ją tylko lekko nasmarować olejem.
Mąkę przesiać przez
sito, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
Miękkie masło utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą i gładką masę. Ten etap zajmie ok 10 – 15 min, więc
trzeba uzbroić się w cierpliwość. Do utartej masy dodawać jajka – pojedynczo –
dokładnie miksując po każdym dodanym jajku. Następnie dodać pulpę z mango oraz
oba aromaty i całość miksować do całkowitego połączenia się składników. Zmniejszyć
obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Miksować tylko do czasu aż wszystkie składniki dokładnie się
połączą.
Gotową masę przelać do
foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 60 min lub to
tzw.: suchego patyczka
Po upieczeniu wystudzić
na kratce a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz