Sernik Migdałowo – Wiśniowy
Sernik Migdałowo – Wiśniowy
Niesamowicie
kremowy, bajecznie piękny i zabójczo pyszny sernik z dodatkiem blanszowanych migdałów
i kwaskowych wiśni poleca się na deser. Sernik ten jest również bardzo prosty i
szybki do przygotowania. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 219 kcal
W
tym: Białka 8.04 g | Tłuszcze 13.40 g | Węglowodany 15.77 g ( w tym cukry 13.34g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1
kg twarogu sernikowego (polecam Piątnice)
-
250 g serka Mascarpone
-
200 g cukru trzcinowego
- 2
łyżeczki cukru waniliowego
- 1
łyżka ekstraktu z wanilii
-
50 g mąki pszennej
- 6
dużych jajek lub 7 małych
- 250
ml śmietanki kremówki 36 %
-
100 g blanszowanych migdałów
-
320 g wiśni deserowych (polecam z Rolnika)
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 27
cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód). Papier na bokach powinien
wystawać ok 4 cm nad rantem tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Na spodzie
piekarnika ustawić dużą blachę lub garnek z gorącą wodą.
Twaróg, serek Mascarpone,
oba rodzaje cukru, ekstrakt waniliowy, śmietankę oraz mąkę umieścić razem w
misie miksera i rozpocząć miksowanie na średnich obrotach.
Miksować do czasu aż
wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Następnie do masy
serowej stopniowo dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania.
Na koniec do masy dodać
blanszowane migdały i całość wymieszać łopatką lub łyżką.
Masę przelać do
tortownicy a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec sernik przez ok
25 min w temperaturze 175°C a następnie obniżyć temperaturę do 120°C i piec
nadal przez 1 ½ h.
Studzić przy uchylonych
drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik osiągnie już temperaturę pokojową na jego
wierzchu wyłożyć wiśnie deserowe, delikatnie posypać płatkami migdałowymi a następnie schłodzić całość w lodówce przez
kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
Podawać mocno
schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz