Korzenny Syrop Do Kawy

Korzenny Syrop Do Kawy


Jesienne dni są coraz chłodniejsze i nic tak nas nie rozgrzeje jak kubek pysznej gorącej kawy o poranku. Aby wzmocnić jej smak przedstawiam przepis na pyszny, aromatyczny lekko rozgrzewający syrop, który na pewno pobudzi każdego do działania i z pewnością poprawi humor w zimne i dżdżyste poranki. Polecam gorąco.


 Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 10 g): 19 kcal

W tym: Białka 0.04 g | Tłuszcze 0.03 g | Węglowodany 4.67 g ( w tym cukry 4.58 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

 

- 440 g cukru trzcinowego

- 500 ml wody

- 1 łyżeczka całych goździków

- 3 laski cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego

- ½ łyżeczki gałka muszkatołowa

- skórka z jednej pomarańczy 

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 1 łyżeczka mielonego imbiru

- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy


 

Przygotowanie:

  

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać i zacząć podgrzewać. Od momentu zagotowania się wody zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować całość przez ok 10 min często mieszając. Następnie zdjąć z ognia. Garnek przykryć pokrywką i odstawić na bok na ok 30 min. Po tym czasie odcedzić syrop przez bardzo gęste sitko lub gazę. Przelać do butelki a następnie przechowywać w lodówce.

Do świeżo zaparzonej kawy wlewać ok 1-2 łyżeczek syropu, wymieszać i delektować się jej pysznym smakiem kawy.


Smacznego

Komentarze

Popularne Posty