Korzenny Syrop Do Kawy
Korzenny Syrop Do Kawy
Jesienne dni są coraz chłodniejsze i nic tak nas nie rozgrzeje jak kubek pysznej gorącej kawy o poranku. Aby wzmocnić jej smak przedstawiam przepis na pyszny, aromatyczny lekko rozgrzewający syrop, który na pewno pobudzi każdego do działania i z pewnością poprawi humor w zimne i dżdżyste poranki. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 10 g): 19 kcal
W
tym: Białka 0.04 g | Tłuszcze 0.03 g | Węglowodany 4.67 g ( w tym cukry 4.58 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 440
g cukru trzcinowego
- 500
ml wody
- 1
łyżeczka całych goździków
- 3
laski cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego
- ½
łyżeczki gałka muszkatołowa
- skórka
z jednej pomarańczy
- 2
łyżeczki cukru waniliowego
- 1
łyżeczka mielonego imbiru
-
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki umieścić w garnuszku, wymieszać i zacząć podgrzewać. Od momentu
zagotowania się wody zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować całość przez
ok 10 min często mieszając. Następnie zdjąć z ognia. Garnek przykryć pokrywką i
odstawić na bok na ok 30 min. Po tym czasie odcedzić syrop przez bardzo gęste
sitko lub gazę. Przelać do butelki a następnie przechowywać w lodówce.
Do
świeżo zaparzonej kawy wlewać ok 1-2 łyżeczek syropu, wymieszać i delektować
się jej pysznym smakiem kawy.
Komentarze
Prześlij komentarz