Sufleciki Jajeczne z Patelni

Sufleciki Jajeczne z Patelni

Pyszne, mięciutkie i mega puszyste sufleciki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek.  Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 30 g): 93 kcal

W tym: Białka 1.80 g | Tłuszcze 2.88 g | Węglowodany 15.02 g ( w tym cukry 9.23 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na ok 4 sztuki)

 

- 2 duże jajka

- 30 g mąki pszennej

- 30 ml mleka

- 10 g oleju roślinnego

- 1 łyżeczka cukru lub aromatu waniliowego

- 35 g cukru trzcinowego

 


Dodatkowo:

 

- łyżka oleju do smarowania patelni

- szklanki zimnej wody

- schłodzone plasterki masła i owoce do dekoracji

- syrop klonowy

 


Przygotowanie:


Przygotować dużą patelnię z nieprzywieralną powłoką i pokrywką.

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić z cukrem na puszystą i lśniącą pianę (jak do bezy).

Żółtka połączyć z mlekiem, olejem mąka i aromatem lub cukrem waniliowym. Przy pomocy rózgi utrzeć na gładką i puszystą masę.

Następnie do masy żółtkowej bardzo delikatnie wmieszać ubite białka, tylko do połączenia się obu mas.

Masę najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką gdyż będzie się łatwiej i precyzyjniej forowało kształt suflecików, ale można do tego użyć także zwykłej łyżki.

Patelnię delikatnie wysmarować odrobiną oleju i mocno rozgrzać na kuchence. Następnie zmniejszyć moc palnika do minimum.

W dość sporych odstępach od siebie wyciskać masę na rozgrzaną patelnie (najlepiej pionowo od góry – suflety mocno podrosną) formując okrąg o wysokości ok 2 cm i średnicy ok 6 cm. Na spód wlać 2 łyżki wody i natychmiast przykryć patelnię pokrywką. Smażyć suflety pod przykryciem (nie uchylając w tym czasie pokrywki) prze 3 - 4 min a następnie zdjąć pokrywkę i delikatnie podważyć sufleciki łopatką, przewrócić je na drugą stronę, wlać kolejne 2 łyżki wody oraz ponownie szybko przykryć pokrywką. Smażyć kolejne 3 - 4 min. Sufleciki najlepiej smażyć po min 2 sztuki jednocześnie.

Podawać od razu po przygotowaniu polane odrobiną syropu klonowego z plasterkiem masła i garścią świeżych owoców.

*Sufleciki po usmażeniu są bardzo puszyste i wysokie, natomiast po kilku chwilach trochę opadają, ale to normalne ze względu na powstałą różnicę temperatur.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty