Sufleciki Jajeczne z Patelni
Sufleciki Jajeczne z Patelni
Pyszne,
mięciutkie i mega puszyste sufleciki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie
lub podwieczorek. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 30 g): 93 kcal
W
tym: Białka 1.80 g | Tłuszcze 2.88 g | Węglowodany 15.02 g ( w tym cukry 9.23 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 4 sztuki)
- 2
duże jajka
- 30
g mąki pszennej
- 30
ml mleka
- 10
g oleju roślinnego
- 1
łyżeczka cukru lub aromatu waniliowego
-
35 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
-
łyżka oleju do smarowania patelni
- ⅓ szklanki zimnej wody
-
schłodzone plasterki masła i owoce do dekoracji
-
syrop klonowy
Przygotowanie:
Przygotować dużą
patelnię z nieprzywieralną powłoką i pokrywką.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić z cukrem na
puszystą i lśniącą pianę (jak do bezy).
Żółtka połączyć z mlekiem,
olejem mąka i aromatem lub cukrem waniliowym. Przy pomocy rózgi utrzeć na
gładką i puszystą masę.
Następnie do masy
żółtkowej bardzo delikatnie wmieszać ubite białka, tylko do połączenia się obu
mas.
Masę najlepiej przełożyć
do rękawa cukierniczego z gładką końcówką gdyż będzie się łatwiej i precyzyjniej
forowało kształt suflecików, ale można do tego użyć także zwykłej łyżki.
Patelnię delikatnie
wysmarować odrobiną oleju i mocno rozgrzać na kuchence. Następnie zmniejszyć
moc palnika do minimum.
W dość sporych odstępach
od siebie wyciskać masę na rozgrzaną patelnie (najlepiej pionowo od góry –
suflety mocno podrosną) formując okrąg o wysokości ok 2 cm i średnicy ok 6 cm. Na
spód wlać 2 łyżki wody i natychmiast przykryć patelnię pokrywką. Smażyć
suflety pod przykryciem (nie uchylając w tym czasie pokrywki) prze 3 - 4 min a
następnie zdjąć pokrywkę i delikatnie podważyć sufleciki łopatką, przewrócić je
na drugą stronę, wlać kolejne 2 łyżki wody oraz ponownie szybko przykryć
pokrywką. Smażyć kolejne 3 - 4 min. Sufleciki najlepiej smażyć po min 2 sztuki
jednocześnie.
Podawać od razu po
przygotowaniu polane odrobiną syropu klonowego z plasterkiem masła i garścią świeżych
owoców.
*Sufleciki po usmażeniu
są bardzo puszyste i wysokie, natomiast po kilku chwilach trochę opadają, ale
to normalne ze względu na powstałą różnicę temperatur.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz