Odrywane Jagodzianki z Dodatkiem Słodzonego Mleka Skondensowanego
Odrywane
Jagodzianki z Dodatkiem Słodzonego Mleka Skondensowanego
Mega
mięciutkie i puszyste bułeczki z nadzieniem jagodowym polecają się na dobry
początek dnia J. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 40 g): 100 kcal
W
tym: Białka 2.06 g | Tłuszcze 2.25 g | Węglowodany 17.61 g ( w tym cukry 5.36 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na 20 sztuk)
- 300
g mąki pszennej 650
- 30
g słodzonego mleka skondensowanego
- 40
g cukru
- 20
g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant
- ½
łyżeczki soli
-
30 g miękkiego masła
Dodatkowo:
-
300 g świeżych jagód
- 3
łyżki cukru
- 1
łyżka mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
- 1
łyżka roztopionego masła
- 1
łyżka słodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Mleko pogrzać do ok
40°C. Do mleka dodać 2 łyżki mąki, cukier oraz drożdże. Całość dokładnie
wymieszać drewnianą łyżką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,
aby drożdże podjęły pracę. W przypadku zastosowania drożdży instant tę czynność
można pominąć, bez konieczności robienia zaczynu.
W misie miksera umieścić
pozostała mąkę, mleko skondensowane oraz sól. Wymieszać a następnie dodać
wyrośnięty zaczyn. Całość ponownie delikatnie wymieszać aż składniki zaczną się
ze sobą łączyć. W mikserze założyć hak do wyrabiania ciast i rozpocząć proces
mechanicznego wyrabiania. Moc miksera ustawić na średnich obrotach. Ciasto
wyrabiać tak długo aż całe będzie idealnie odchodziło od ścianek misy. Ten
proces potrwa ok 10-15 min, więc należy uzbroić się w cierpliwość i pod żadnym
pozorem nie dodawać więcej mąki. Gdy ciasto będzie już wyrobione dodać miękkie
masło i ponownie rozpocząć proces wyrabiania. Podobnie ja za pierwszym razem
ciasto wyrabiać tak długo aż ciasto będzie idealnie odchodzić od ścianek misy i
zawinie się na haku.
Gotowe ciasto wyjąć na blat
lub stolnicę i delikatnie uformować w kulę. Kulę ciasta przełożyć do suchej
miski, przykryć folią spożywczą a następnie odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto,
co najmniej podwoi swą objętość (na min 1h)
W tym czasie przygotować
nadzienie jagodowe.
Jagody umyć w letniej
wodzie a następnie bardzo dokładnie osuszyć przy pomocy ręczników papierowych.
Wysuszone jagody umieścić w misce i zasypać cukrem oraz mąką z tapioki lub
ziemniaczaną. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Odstawić na bok.
Formę o wymiarach 25 x
30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Gdy ciasto już wyrośnie,
ponownie przenieść je na blat lub stolnicę i krótko wyrobić dłońmi, aby je
odgazować. Dłonie można delikatnie nasmarować masłem lub olejem, aby ciasto
zbytnio nie kleiło się do rąk. Następnie podzielić ciasto na 20 równych kawałków
(po ok 30 g każdy kawałek). Z każdej porcji ciasta formować kulkę a następnie
spłaszczać ją dłonią na okrągły placek. Na środku każdego placka umieszczać porcję
jagód (po ok 1 czubatej łyżeczce) a następnie delikatnie, ale bardzo dokładnie
sklejać ciasto formując je ponownie w kulkę. Kulki układać luźno w foremce.
Gdy forma będzie już
wypełniona ciastem, przykryć ją folią spożywczą i ponownie odstawić na ok 30
min w ciepłe miejsce, aby kulki znowu, co najmniej podwoiły swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do
170°C. Formę z wyrośniętymi bułeczkami umieścić w nagrzanym piekarniku i piec
przez 25 min. W tym czasie przygotować lukier.
Czubatą łyżkę masła
roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej. Dodać łyżkę słodzonego mleka
skondensowanego a następnie dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Bułeczki po upieczeniu
od razu wyjąć z formy na blat lub kratkę i posmarować wcześniej przygotowanym lukrem,
gdy bułeczki są jeszcze ciepłe a następnie pozostawić do całkowitego
ostygnięcia.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz