Odrywane Bułeczki z Dodatkiem Słodzonego Mleka Skondensowanego i Kawałkami Czekolady
Odrywane Bułeczki z Dodatkiem Słodzonego Mleka Skondensowanego i Kawałkami Czekolady
Mięciutkie
i puszyste bułeczki z kawałkami czekolady to idealna przekąska do szkoły lub pracy.
Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 32 g): 130 kcal
W
tym: Białka 2.60 g | Tłuszcze 5.54 g | Węglowodany 16.74 g ( w tym cukry 6.26 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 20 sztuk)
- 300
g mąki pszennej 650
- 30
g słodzonego mleka skondensowanego
- 40
g cukru
- 20
g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant
- ½
łyżeczki soli
-
30 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 150
g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
- 1
łyżka roztopionego masła
- 1
łyżka słodzonego mleka skondensowanego
- 2
łyżki prażonych chipsów kokosowych lub płatków migdałowych
Przygotowanie:
Mleko pogrzać do ok
40°C. Do mleka dodać 2 łyżki mąki, cukier oraz drożdże. Całość dokładnie
wymieszać drewnianą łyżką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,
aby drożdże podjęły pracę. W przypadku zastosowania drożdży instant tę czynność
można pominąć, bez konieczności robienia zaczynu.
W misie miksera umieścić
pozostała mąkę, mleko skondensowane oraz sól. Wymieszać a następnie dodać
wyrośnięty zaczyn. Całość ponownie delikatnie wymieszać aż składniki zaczną się
ze sobą łączyć. W mikserze założyć hak do wyrabiania ciast i rozpocząć proces
mechanicznego wyrabiania. Moc miksera ustawić na średnich obrotach. Ciasto
wyrabiać tak długo aż całe będzie idealnie odchodziło od ścianek misy. Ten
proces potrwa ok 10-15 min, więc należy uzbroić się w cierpliwość i pod żadnym
pozorem nie dodawać więcej mąki. Gdy ciasto będzie już wyrobione dodać miękkie
masło i ponownie rozpocząć proces wyrabiania. Podobnie ja za pierwszym razem
ciasto wyrabiać tak długo aż ciasto będzie idealnie odchodzić od ścianek misy i
zawinie się na haku.
Gotowe ciasto wyjąć na blat
lub stolnicę i delikatnie uformować w kulę. Kulę ciasta przełożyć do suchej
miski, przykryć folią spożywczą a następnie odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto,
co najmniej podwoi swą objętość (na min 1h)
Formę o wymiarach 25 x
30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę posiekać na
drobne kawałki. Gdy ciasto już wyrośnie, ponownie przenieść je na blat lub
stolnicę, dodać posiekana czekoladę lub groszki czekoladowe i krótko wyrobić dłońmi,
aby odgazować ciasto i aby czekolada równomiernie się wymieszała. Dłonie można
delikatnie nasmarować masłem lub olejem, aby ciasto zbytnio nie kleiło się do
rąk. Następnie podzielić ciasto na 20 równych kawałków (po ok 30 g każdy
kawałek). Z każdej porcji ciasta formować kulkę. Kulki układać luźno w foremce.
Gdy forma będzie już
wypełniona ciastem, przykryć ją folią spożywczą i ponownie odstawić na ok 30
min w ciepłe miejsce, aby kulki znowu, co najmniej podwoiły swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do
170°C. Formę z wyrośniętymi bułeczkami umieścić w nagrzanym piekarniku i piec
przez 25 min. W tym czasie przygotować lukier.
Czubatą łyżkę masła
roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej. Dodać łyżkę słodzonego mleka
skondensowanego a następnie dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Na suchej patelni
delikatnie podprażyć chipsy kokosowe lub płatki migdałowe (na złoty kolor).
Bułeczki po upieczeniu
od razu wyjąć z formy na blat lub kratkę i posmarować wcześniej przygotowanym lukrem,
gdy bułeczki są jeszcze ciepłe następnie posypać je prażonymi chipsami
kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
O wow...wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zapewniam że są pyszne 😊😉
UsuńCzy mogę zamienić mąkę na jednostkową?
OdpowiedzUsuń