Grillowany Łosoś w Sosie Teriyaki (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)
Grillowany Łosoś w Sosie Teriyaki (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)
Grillowanego
łososia w takiej odsłonie pokocha każdy, kto lubi ryby. Danie jest po prostu
,,palce lizać”. Polecam gorąco.
Kaloryczność
sosu w 100 g: 130 kcal
W
tym: Białka 0.97 g | Tłuszcze 0.05 g | Węglowodany 30.23 g ( w tym cukry 23.07 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
na sos Teriyaki:
- 4
łyżki miodu
- 6
łyżek sosu sojowego
- 1
ząbek czosnku
-
ok 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
- 5
łyżek brązowego cukru
-
250 ml wody
- 2
łyżki mąki z tapioki lub skrobi kukurydzianej
- 1
łyżka sake lub wódki
Przygotowanie sosu Teriyaki:
Wodę, sos sojowy, cukier i miód umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Czosnek i imbir obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać do rondelka i zacząć podgrzewać na średnim ogniu aż całość się zagotuje. Tapiokę lub skrobię kukurydzianą wymieszać z dwiema łyżkami zimnej wody a następnie wlać do sosu ciągle mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować całość jeszcze przez chwilkę aż sos zacznie lekko gęstnieć.
Gotowy sos przelać do czystego słoiczka lub butelki i odstawić do wystygnięcia a następnie przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu 2 tygodni.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok 358 g): 606 kcal
W
tym: Białka 44.41 g | Tłuszcze 38.50 g | Węglowodany 23.51 g ( w tym cukry 2.59
g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 3 porcje)
- 600
g fileta z łososia
- sól
-
pieprz
- 4
łyżki sosu Teriyaki
Dodatkowo:
- 2
łyżki oleju
- 1
łyżka sezamu
- 1
awokado
-
marynowany imbir
- 200 g ryżu
Przygotowanie łososia:
Z filetów usunąć skórę a potem filety umyć i osuszyć.
Oprószyć solą i pieprzem a następnie natrzeć sosem Teriyaki z obu stron. Odstawić
do lodówki na min 1 h.
Po tym czasie na patelni grillowej rozgrzać odrobine
oleju i zacząć smażyć łososia na złoty kolor z obu stron. Pod koniec smażenia
przesmarować wierzch mięsa jeszcze raz odrobiną sosu Teriyaki.
Podawać na ciepło z ugotowanym ryżem w towarzystwie marynowanego
imbiru i plastrów awokado skropionych sosem Teriyaki i posypanych sezamem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz