Zupa Krem z Białych Szparagów
Zupa Krem z Białych Szparagów
Niesamowicie
delikatna i pyszna zupa o kremowej konsystencji. Bardzo szybka w przygotowaniu o
naprawdę wyjątkowym smaku. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 55 kcal
W
tym: Białka 1.65 g | Tłuszcze 3.71 g | Węglowodany 3.69 g ( w tym cukry 1.04 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 2
pęczki białych szparagów
- 1
duża cebula
-
ok 5 łyżek masła
- 4
małe ziemniaki
-
sól, pieprz
- ⅓ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1
łyżeczka majeranku
-
ok 1 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
- 100
ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
-
boczek wędzony w plastrach
- kromki
pełnoziarnistych tostów
-
listki rukoli lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Szparagi obrać
obieraczką do warzyw, opłukać i odłamać zrogowaciałe końcówki (ok. 2-3 cm). Następnie
szparagi podzielić na około 2 cm kawałki.
Ziemniaki obrać i
ugotować w osolonej wodzie do miękkości w osobnym garnku.
W wysokim garnku
roztopić masło i zeszklić na nim cebule pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać
szparagi i całość smażyć przez ok 3 minuty często mieszając. Doprawić solą, pieprzem,
majerankiem i gałką muszkatołową a następnie wlać gorący bulion, wymieszać i
gotować na małym ogniu przez ok 10 min.
Na koniec dodać
śmietankę, ugotowane ziemniaki i wszystko dokładnie zmiksować blenderem ręcznym
na gładki krem.
Podawać na ciepło z chipsami
z wędzonego boczku oraz grzankami z pełnoziarnistych tostów. Dodatkowo całość
udekorować posiekanymi liśćmi rukoli lub zieloną pietruszką.
*Aby przygotować chipsy z wędzonego boczku wystarczy plastry wytopić na suchej patelni a następnie odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na kawałku papierowego ręcznika.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz