Zupa Krem z Białych Szparagów

Zupa Krem z Białych Szparagów

Niesamowicie delikatna i pyszna zupa o kremowej konsystencji. Bardzo szybka w przygotowaniu o naprawdę wyjątkowym smaku. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 55 kcal

W tym: Białka 1.65 g | Tłuszcze 3.71 g | Węglowodany 3.69 g ( w tym cukry 1.04 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

 

- 2 pęczki białych szparagów

- 1 duża cebula

- ok 5 łyżek masła

- 4 małe ziemniaki

- sól, pieprz

- łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

- 1 łyżeczka majeranku

- ok 1 litra bulionu warzywnego lub mięsnego

- 100 ml śmietanki kremówki 30%


 

Dodatkowo:


- boczek wędzony w plastrach

- kromki pełnoziarnistych tostów

- listki rukoli lub natka pietruszki

 

 

 

Przygotowanie:

 

Szparagi obrać obieraczką do warzyw, opłukać i odłamać zrogowaciałe końcówki (ok. 2-3 cm). Następnie szparagi podzielić na około 2 cm kawałki.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości w osobnym garnku.

W wysokim garnku roztopić masło i zeszklić na nim cebule pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać szparagi i całość smażyć przez ok 3 minuty często mieszając. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową a następnie wlać gorący bulion, wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok 10 min.

Na koniec dodać śmietankę, ugotowane ziemniaki i wszystko dokładnie zmiksować blenderem ręcznym na gładki krem.

Podawać na ciepło z chipsami z wędzonego boczku oraz grzankami z pełnoziarnistych tostów. Dodatkowo całość udekorować posiekanymi liśćmi rukoli lub zieloną pietruszką.  


*Aby przygotować chipsy z wędzonego boczku wystarczy plastry wytopić na suchej patelni a następnie odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na kawałku papierowego ręcznika.

 





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty