Maślane Ciasteczka z Czekoladą i Orzechami
Maślane Ciasteczka z Czekoladą i Orzechami
Pyszne,
maślane ciasteczka, które są lepsze niż słynne pieguski. Idealna przekąska do
kawy, herbaty czy gorącego kakao. Można zabrać je ze sobą dosłownie wszędzie i
nie można im się oprzeć. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednym ciasteczku (ok 31 g): 145 kcal
W
tym: Białka 2.58 g | Tłuszcze 8.94 g | Węglowodany 12.93 g ( w tym cukry 5.41 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 24 ciasteczka)
- 240
g mąki pszennej
- 110
g cukru trzcinowego
-
130 g miękkiego masła
- 1
jajko (w temperaturze pokojowej)
- 1
żółtko (w temperaturze pokojowej)
- ½
łyżeczki sody oczyszczonej
- ½
łyżeczki soli
- 80
g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 100 g groszków czekoladowych lub grubo posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Duża blachę z piekarnika
wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
W misie miksera umieścić
miękkie masło z cukrem i utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajko
oraz żółtko i ucierać jeszcze przez ok 10 min.
W osobnej misce
wymieszać ze sobą sól, sodę oczyszczoną, mąkę, groszki czekoladowe i posiekane
orzechy.
Następnie do masy maślano
– jajecznej dodać suche składniki i dokładnie przy pomocy łopatki lub miksera wymieszać
do całkowitego połączenia się wszystkich składników.
Z gotowej masy formować
kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce w 3 cm odstępach od
siebie lekko spłaszczając na grubość ok. 1½ cm.
Wstawić blachę do
piekarnika i piec ciasteczka około 15 min., aż się zarumienią. Po upieczeniu
wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz