Maślane Ciasteczka z Czekoladą i Orzechami

Maślane Ciasteczka z Czekoladą i Orzechami

Pyszne, maślane ciasteczka, które są lepsze niż słynne pieguski. Idealna przekąska do kawy, herbaty czy gorącego kakao. Można zabrać je ze sobą dosłownie wszędzie i nie można im się oprzeć.  Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednym ciasteczku (ok 31 g): 145 kcal

W tym: Białka 2.58 g | Tłuszcze 8.94 g | Węglowodany 12.93 g ( w tym cukry 5.41 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

(na ok 24 ciasteczka)

 

- 240 g mąki pszennej

- 110 g cukru trzcinowego

- 130 g miękkiego masła

- 1 jajko (w temperaturze pokojowej)

- 1 żółtko (w temperaturze pokojowej)

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

- ½ łyżeczki soli

- 80 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

- 100 g groszków czekoladowych lub grubo posiekanej gorzkiej czekolady 


 

Przygotowanie:

 

Duża blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

W misie miksera umieścić miękkie masło z cukrem i utrzeć na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajko oraz żółtko i ucierać jeszcze przez ok 10 min.

W osobnej misce wymieszać ze sobą sól, sodę oczyszczoną, mąkę, groszki czekoladowe i posiekane orzechy.

Następnie do masy maślano – jajecznej dodać suche składniki i dokładnie przy pomocy łopatki lub miksera wymieszać do całkowitego połączenia się wszystkich składników.

Z gotowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce w 3 cm odstępach od siebie lekko spłaszczając na grubość ok. 1½ cm.

Wstawić blachę do piekarnika i piec ciasteczka około 15 min., aż się zarumienią. Po upieczeniu wyjąć i studzić na kratce.





Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne Posty