Lemoniada Cytrynowa

Lemoniada Cytrynowa

W upalne dni nie może w domu zabraknąć pysznej, orzeźwiającej lemoniady.  Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w 100 ml: 40 kcal

W tym: Białka 0.18 g | Tłuszcze 0.05 g | Węglowodany 9.42 g ( w tym cukry 8.64 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:


- 250 ml soku świeżo wyciśniętego z ok 5 dużych cytryn

- 220 g cukru trzcinowego

- 250 ml wrzątku

- 1 ½ litra niegazowanej wody mineralnej (można użyć także wody filtrowanej)


 

Przygotowanie:


W garnuszku umieścić cukier i szklankę wrzącej wody. Wymieszać aż cały cukier się rozpuści. Zacząć podgrzewać. Od momentu, gdy wywar zacznie wrzeć zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować całość przez ok 10 min. nie mieszając wywaru.  Następnie zdjąć z ognia i odstawić powstały syrop do lekkiego ostygnięcia.

Gdy syrop lekko przestygnie dodać 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn, wymieszać i dodać wodę mineralną lub filtrowaną. Wymieszać i odstawić do lodówki, aby lemoniada się schłodziła.

Do dzbanka z lemoniadą można wkroić kilka plasterków wcześniej umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny.

Podawać mocno schłodzoną z kostkami lodu i listkami świeżej mięty.




Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty