Lemoniada Cytrynowa
Lemoniada Cytrynowa
W
upalne dni nie może w domu zabraknąć pysznej, orzeźwiającej lemoniady. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Polecam
gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 ml: 40 kcal
W
tym: Białka 0.18 g | Tłuszcze 0.05 g | Węglowodany 9.42 g ( w tym cukry 8.64 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 250
ml soku świeżo wyciśniętego z ok 5 dużych cytryn
- 220
g cukru trzcinowego
-
250 ml wrzątku
- 1
½ litra niegazowanej wody mineralnej (można użyć także wody filtrowanej)
Przygotowanie:
W garnuszku umieścić
cukier i szklankę wrzącej wody. Wymieszać aż cały cukier się rozpuści. Zacząć
podgrzewać. Od momentu, gdy wywar zacznie wrzeć zmniejszyć moc palnika do
minimum i gotować całość przez ok 10 min. nie mieszając wywaru. Następnie zdjąć z ognia i odstawić powstały
syrop do lekkiego ostygnięcia.
Gdy syrop lekko
przestygnie dodać 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn, wymieszać i dodać
wodę mineralną lub filtrowaną. Wymieszać i odstawić do lodówki, aby lemoniada
się schłodziła.
Do dzbanka z lemoniadą
można wkroić kilka plasterków wcześniej umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny.
Podawać mocno schłodzoną z kostkami lodu i listkami świeżej mięty.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz