Chłodnik Ogórkowy z Rzodkiewką
Chłodnik Ogórkowy z Rzodkiewką
Chłodnik
ogórkowy z rzodkiewką jest pyszny, aromatyczny i gęsty od sporej ilości warzyw
i ziół. Idealny i mocno orzeźwiający na upalne dni. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 60 kcal
W
tym: Białka 2.44 g | Tłuszcze 3.74 g | Węglowodany 3.95 g ( w tym cukry 1.95 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 3
średnie ogórki
- pęczek
rzodkiewki
- ½
pęczka koperku
- ½
pęczka cienkiego szczypiorku
- 500
ml jogurtu naturalnego greckiego
- 300
ml maślanki
- 2
ząbki czosnku
Dodatkowo:
- 2
jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa i
zioła umyć i osuszyć. Ogórki obierać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych
oczkach. Rzodkiewkę również zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Szczypiorek
i koperek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez wyciskacz lub drobno
posiekać.
Następnie wszystkie tak
przygotowane składniku umieścić w dużym garnku lub słoju. Całość zalać zimną
maślanką oraz jogurtem i dokładnie wymieszać.
Doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem do smaku Chłodnik wstawić na ok
1 h do lodówki, aby składniki się ,,przegryzły”.
Podawać schłodzony z
ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz