Chłodnik Ogórkowy z Rzodkiewką

Chłodnik Ogórkowy z Rzodkiewką

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką jest pyszny, aromatyczny i gęsty od sporej ilości warzyw i ziół. Idealny i mocno orzeźwiający na upalne dni. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 60 kcal

W tym: Białka 2.44 g | Tłuszcze 3.74 g | Węglowodany 3.95 g ( w tym cukry 1.95 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

 

- 3 średnie ogórki

- pęczek rzodkiewki

- ½ pęczka koperku

- ½ pęczka cienkiego szczypiorku

- 500 ml jogurtu naturalnego greckiego

- 300 ml maślanki

- 2 ząbki czosnku

 

Dodatkowo:

 

- 2 jajka ugotowane na twardo

 

 

Przygotowanie:


Wszystkie warzywa i zioła umyć i osuszyć. Ogórki obierać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę również zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez wyciskacz lub drobno posiekać.

Następnie wszystkie tak przygotowane składniku umieścić w dużym garnku lub słoju. Całość zalać zimną maślanką oraz jogurtem i dokładnie wymieszać.  Doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem do smaku Chłodnik wstawić na ok 1 h do lodówki, aby składniki się ,,przegryzły”.

Podawać schłodzony z ugotowanym na twardo jajkiem.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty