Syrop z Kwiatu Dzikiego Czarnego Bzu + bonus Mrożona Kawa z Syropem

 Syrop z Kwiatu Dzikiego Czarnego Bzu

+ bonus

Mrożona Kawa z Syropem

Syrop z kwiatów czarnego bzu świetnie sprawdza się, jako słodzący, aromatyczny dodatek do herbaty, kawy czy koktajli. Suszone kwiaty czarnego bzu mają także właściwości przeciwgorączkowe, wykrztuśne, napotne, dlatego polecane są przy wszelkich infekcjach dróg oddechowych. Czarny bez ma też zastosowanie w leczeniu bóli związanych z zapaleniem nerwów rwy kulszowej, bólami migrenami, ale ma również działanie oczyszczające, regulujące pracę układu trawiennego oraz nerek. Bez czarny, w związku z bogactwem zawartych w nim witamin i antocyjanów, wpływa korzystnie na wzrok. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 10 g: 19 kcal

W tym: Białka 0.01 g | Tłuszcze 0.00 g | Węglowodany 4.65 g ( w tym cukry 4.65 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na syrop:

 

- 8 łyżek suszonych kwiatów czarnego bzu

- 400 ml wrzątku

- 130 g cukru trzcinowego

- 220 g białego cukru

 

 

Składniki na mrożoną kawę:

(na 2 porcje)

 

- 100 ml mocnego espresso

- ok 400 ml schłodzonego mleko krowiego lub roślinnego

- 80 ml syropu z kwiatu czarnego bzu

- kostki lodu

- bita śmietana do dekoracji

 

  

Przygotowanie syropu:


Suszone kwiaty czarnego bzu zalać ok 400 ml wrzątku, przykryć kubek talerzykiem i zostawić do zaparzenia się mocnego wywaru na ok 30 min.

Następnie wywar przecedzić przez sitko i przelać do garnka. Dodać oba rodzaje cukru, wymieszać i zacząć podgrzewać. Od momentu zagotowania się wywaru zmniejszyć gaz do minimum i gotować syrop przez ok 15 - 20 min nie mieszając już wywaru. Gdy cukier się skrystalizuje a wywar zmieni kolor na jasno złoty, zdjąć z ognia, przelać do czystej, wcześniej sparzonej wrzątkiem butelki, zakręcić nakrętkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowywać w chłodnym miejscu a najlepiej w lodówce.


Przygotowanie mrożonej kawy z syropem z czarnego bzu:

 

Zaparzyć ok 100 ml bardzo mocnego espresso. Odstawić do ostygnięcia.

Na spód wysokich szklanek lub buteleczek wlać po ok 40 ml syropu z kwiatów czarnego bzu. Wrzucić sporą ilość kostek lodu i wlać ok 200 ml schłodzonego mleka. Dopełnić całość bardzo mocną kawą (po ok 50 ml), udekorować całość bitą śmietaną i od razu podawać.


Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty