Spaghetti Carbonara
Spaghetti Carbonara
Spaghetti
Carbonara to jedno z najchętniej przyrządzanych dań kuchni włoskiej złożone z
makaronu (najczęściej spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego
pieprzu oraz podgardla (guanciale) i żółtego sera (tradycyjnie parmezanu lub
pecorino). Nazwa sosu prawdopodobnie pochodzi od słowa carbonaro (piec węglowy)
lub carbonari (górnicy), co może mieć związek albo ze sposobem przygotowania
dania na piecu albo z teoretycznymi twórcami dania, czyli górnikami z Umbrii. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 266 kcal
W
tym: Białka 14.79 g | Tłuszcze 14.01 g | Węglowodany 18.01 g ( w tym cukry 0.17
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 300
g makaronu wstążki, spaghetti lub tagliatelle
-
150 g wędzonego boczku lub wieprzowego podgardla lub wędzonego policzka
(guanciale)
- 100
g startego parmezanu lub startego Pecorino Romano lub startego Grana Padano
- 2
żółtka
- 1
całe jajko
-
opcjonalnie 1 ząbek czosnku
-
sól, pieprz
Przygotowanie:
Starty ser, żółtka z
dwóch jaj oraz jedno całe jajko zblendować mikserem na gładki mus. Doprawić
obficie pieprzem i odrobiną soli.
Jeśli zdecydujemy się
dodać czosnek, należy go obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do
czosnku.
Makaron ugotować al dente
w osolonej wodzie, lecz wodę z makaronu zostawić. Po ugotowaniu makaronu nie
płukać pod bieżącą wodą tylko odcedzić i zostawić pod przykryciem w sitku.
Mięso (podgardle, policzki
lub boczek) pokroić na małą kostkę i delikatnie obsmażyć na suchej a
jednocześnie dużej patelni lub garnku. Najważniejsze jest wydobycie jak
największej ilości zawartego w nich tłuszczu, lecz trzeba bardzo uważać, aby
mięso się nie przypaliło. Gdyby tłuszczu było zbyt mało można dodać odrobinę
smalcu.
Gdy mięso będzie już
dobrze podsmażone dodać posiekany czosnek, dwie chochelki wody, w której
gotowany była makaron i całość dokładnie wymieszać. Następnie do mięsa dodać
ugotowany wcześniej makaron i całość ponownie wymieszać przez krótką chwilę, aby
makaron uwolnił jeszcze resztkę skrobi. Następnie zdjąć patelnię/garnek z ognia
i odstawić na 2 minuty, po czym dodać zmiksowany mus serowo-jajeczny i wszystko
znowu energicznie i dokładnie wymieszać aż ser się rozpuści, jajka delikatnie
zetną i utworzy się piękny, kremowy sos.
Podawać na ciepło od
razu po przygotowaniu posypując wierzch odrobiną tartego parmezanu, ulubionymi ziołami
lub posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz