Sernik Tiramisu
Sernik Tiramisu
Niewiarygodnie
pyszny sernik o kawowym smaku z intensywnym aromatem migdałowego likieru a
wszystko ukryte pod aksamitnym śmietanowym kremem i udekorowane gorzkim kakao.
Sernik idealnie sprawdzi się przy każdej okazji. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 310 kcal
W
tym: Białka 5.83 g | Tłuszcze 22.11 g | Węglowodany 19.49 g ( w tym cukry 11.34
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
na spód:
-
300 g kakaowych herbatników
-
200 g podłużnych biszkoptów
- 50
do 70 g masła
-
100 ml likieru Amaretto
- 200
ml bardzo mocnej kawy
Składniki
na masę serową:
- 700
g twarogu sernikowego (polecam Piątnicę z ,,wiaderka”)
-
250 g serka Mascarpone
-
150 g cukru trzcinowego
- 1
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 200
ml śmietany kremówki 36%
- 5
jajek
-
50 ml bardzo mocnego, przestudzonego espresso
-
100 ml likieru Amaretto
Składniki
na krem do końcowej dekoracji:
- 250 g serka Mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 3
łyżki cukru pudru
- 2
op. śmietan – fix’u do bitej śmietany
-
kakao do posypania
Przygotowanie spodu:
Foremkę o wymiarach ok
35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).
Zaparzyć bardzo mocną
kawę i odstawić do przestudzenia.
Masło roztopić w
garnuszku.
Herbatniki kakaowe
zmiksować w blenderze na drobny proszek. Do zmielonych herbatników dodać
roztopione masło i całość dokładnie wymieszać. Masa powinna przypominać tzw.:
mokry piasek.
Na dno tortownicy
wysypać ok ⅓ masy ze zmiksowanych
herbatników i wyrównać.
Przestudzoną kawę
przelać do głębokiego talerza, dodać do niej 100 ml likieru Amaretto i
dokładnie wymieszać. Podłużne biszkopty moczyć/nasączać w kawie z likierem i
ciasno układać na podłożu z herbatników. Gdy całe dno będzie już dokładnie
przykryte nasączonymi biszkoptami wysypać na nie pozostałą część zmiksowanych
herbatników, wyrównać i delikatnie ugnieść dłonią (tak, aby nie pozgniatać
biszkoptów). Foremkę schować do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie
masy serowej:
Piekarnik rozgrzać do
190°C (z funkcją termoobiegu).
Oba sery, śmietankę,
cukier trzcinowy umieścić w misie miksera i zacząć ucierać na średnich obrotach
do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie stopniowo dodawać
jajka (pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym jajku). Na koniec do
masy wlać przestudzone, bardzo mocne espresso, likier Amaretto oraz opakowanie
proszku budyniowego. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do foremki na
herbatnikowo – biszkoptowy spód.
Formę wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do
130°C i piec dalej przez ok. 90 do 100 min. Sernik po upieczeniu pozostawić na
ok 1 h w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami a następnie wyjąć
na blat i ostudzić do temperatury pokojowej.
Po wystudzeniu sernika
przygotować końcową dekorację.
Przygotowanie końcowej dekoracji:
Śmietanka i serek Mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone.
Cukier puder wymieszać z dwoma opakowaniami śmietan-fix’u.
Śmietankę i serek Mascarpone umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie zaczynając od najniższych obrotów miksera i stopniowo zwiększać je aż do najwyższych (zapobiegnie to rozchlapywaniu śmietanki poza misę). Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier wymieszany ze śmietan–fix’em i ubijać całość aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji. Krem jest gotowy, gdy na wierzchu wyraźnie będą odznaczały się ślady łopatek miksera.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim wierch sernika wg własnych preferencji. Na konie całość obficie oprószyć gorzkim kakao i umieścić sernik w lodówce na kilka godzina a najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził i stężał.
Podawać
schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz