Polędwiczki Drobiowe w Sosie Paprykowym
Polędwiczki Drobiowe w Sosie Paprykowym
Sos
z czerwonej słodkiej papryki jest naprawdę bardzo smaczny i aromatyczny. Idealnie
sprawdza się, jako dodatek do mięs zarówno na ciepło jak i na zimno. Czerwona papryka
to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowi ona cenne źródło witaminy C oraz witamin
o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin
płodności i młodości. Warto, zatem włączyć ją do codziennej diety. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 58 kcal
W
tym: Białka 5.83 g | Tłuszcze 1.84 g | Węglowodany 3.47 g ( w tym cukry 3.24 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 600
g polędwiczek z piersi kurczaka
- 4
duże czerwone papryki
- 2
cebule
-
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 2
łyżki koncentratu pomidorowego
-
500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1
łyżeczka suszonej bazylii
- 1
łyżeczka suszonego majeranku
- 1
łyżeczka suszonego lubczyku
- 1
łyżka soku z cytryny
- 1
łyżeczka cukru
- 1
łyżeczka mielonej słodkiej i ostrej papryki
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki
umyć i o suszyć na ręczniku papierowym. Następnie oprószyć solą oraz pieprzem i
schować do lodówki.
Cebulę
obrać i pokroić w drobną kostkę.
Paprykę
umyć, usunąć gniazda nasienne a następnie zetrzeć na tarce warzywnej na grubych
oczkach.
W garnku
rozgrzać oliwę z oliwek lub olej i zeszklić na nim cebulkę na złoty kolor.
Następnie dodać startą paprykę i całość chwilę jeszcze smażyć na małym ogniu.
Dodać
500 ml bulionu oraz przyprawy i dusić całość na małym ogniu przez ok 20 min
często mieszając. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz
łyżeczkę cukru. Całość ponownie wymieszać, po czym zdjąć z ognia i zmiksować
blenderem na gładki mus.
Na
patelni rozgrzać odrobine oliwy z oliwek lub olej a następnie podsmażyć na nim równomiernie
z każdej strony wcześniej przygotowane polędwiczki. Podsmażone mięso przełożyć
do garnka z sosem i dusić dalej przez kolejne 20 – 30 min.
W
tym czasie można przygotować ulubione dodatki tj., np.: ryż, ziemniaki lub
ulubioną sałatkę lub surówkę.
Podawać
na ciepło.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz