Ciasto Kostka Wiśniowa
Ciasto Kostka Wiśniowa
Ciasto
Kostka Wiśniowa to przepyszny deser, który za sprawą zimnej i orzeźwiającej galaretki
świetnie ochłodzi nas w upalne dni. Czekoladowy spód, wiśniowa warstwa, krem
śmietanowy oraz chrupiąca czekoladowa kruszonka na wierchu sprawiają, że deser
prezentuje się imponująco. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 265 kcal
W
tym: Białka 5.21 g | Tłuszcze 16.73 g | Węglowodany 22.99 g ( w tym cukry 13.01
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 6
jajek
-
250 g mąki pszennej typu 405
-
150 g cukru trzcinowego
- 6
łyżek kakao
- 2
łyżeczki proszku do pieczenia
-
pół szklanki oleju
-
pół szklanki mleka
- 1
łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki
na krem:
-
250 g serka Mascarpone
-
300 ml śmietany kremówki 36%
- 4
łyżki cukru pudru
- 2
opakowania śmietan-fix’u
Dodatkowo:
- 500
g drylowanych wiśni (świeże lub mrożone)
-
300 ml mocnej gorzkiej herbaty
- 2
opakowania galaretki wiśniowej
-
80 g herbatników maślanych
-
500 ml wrzącej wody
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzać do 170°C w przypadku
funkcji z termoobiegiem lub do 180°C w przypadku funkcji górna/dolna grzałka.
Foremkę o wymiarach ok 35 x 35 cm wyłożyć
papierem do pieczenia (sam spód).
Zaparzyć bardzo mocną herbatę i odstawić
do przestudzenia.
Dwa opakowania galaretki o smaku wiśniowym
wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić
wydrylowane wiśnie i odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka osiągnie temperaturę
pokojową wstawić miskę do lodówki, aby galaretka lekko stężała od czasu do czasu
mieszając zawartość.
W misie miksera umieścić jajka, cukier i aromat waniliowy. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej i puszystej masy. Gdy masa jajeczna będzie już dobrze ubita zmniejszyć obroty miksera na średnie. Mleko wymieszać z olejem i wolną strużką wlać do masy jajecznej nie przerywając miksowania. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i w przynajmniej trzech turach dodać do masy jajecznej. Miksować tylko do całkowitego połączenia się wszystkich składników.
Gotową
masę przelać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 min
do tzw.: suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Przygotowanie kremu:
W
misie miksera umieścić mocno schłodzony serek Mascarpone i śmietankę. Zacząć
ubijać na niskich obrotach stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Cukier
wymieszać ze śmietan-fix’em i dodać do ubijanej masy. Miksować do momentu aż
masa stanie się jednolita i gęsta a na jej wierzchu odznaczać się będą wyraźnie
ślady łopatek miksera. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i chwilkę
schłodzić w lodówce.
Przygotowanie końcowe:
Z
upieczonego ciasta ściąć wybrzuszony wierzch i zetrzeć go na tarce z grubymi
oczkami na kruszonkę. Odstawić na bok.
Pozostałą
część ciasta umieścić ponownie w foremce i zapiąć rant a następnie dość obficie
nasączyć blat ciasta zaparzoną wcześniej mocną herbatą. Na wierch blatu wyłożyć
już lekko tężejącą galaretkę (galaretka nie może być zbyt wodnista, lecz
powinna mieć już lekko stała konsystencję, ale nie może być całkowicie stężała
i twarda). Herbatniki krótko namaczać w pozostałej po nasączaniu blatu herbacie
i układać ciasno (jeden obok drugiego) na warstwie galaretki. Na herbatnikach
równomiernie wyłożyć krem śmietanowy i wyrównać jego powierzchnię. Wierzch
kremu posypać wcześniej przygotowaną kruszonką z ciasta.
Ciasto
wstawić do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc, aby krem i
galaretka dobrze stężały.
Podawać
schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz