Brownie z Truskawkami i Nektarynką

Brownie z Truskawkami i Nektarynką

Brownie z Truskawkami i Nektarynką to naprawdę coś pysznego. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu a świeże owoce nadają mu dodatkowej wilgotności i niepowtarzalnego smaku, bo któż nie lubi połączenia czekolady i owoców?. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 386 kcal

W tym: Białka 5.45 g | Tłuszcze 25.36 g | Węglowodany 29.47 g ( w tym cukry 22.57 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

 

- 200 g masła

- 200 g gorzkiej czekolady

- 3 duże jajka

- 200 g cukru trzcinowego

- 130 g mąki

- świeże truskawki i nektarynka

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 160°C. Prostokątną blaszkę o wymiarach ok 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W garnuszku roztopić masło a następnie dodać do niego połamana na kawałki czekoladę i aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę chwilę przestudzić.  

Jajka i cukier umieścić w mikserze i ubić na gładką i puszystą masę.

Do masy jajecznej dodać roztopioną czekoladę oraz mąkę. Całość zmiksować tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelać do foremki i wyrównać.

Truskawki i nektarynkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie owoce pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem a następnie układać na wierzchu ciasta.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30-35 min.

Po upieczeniu przestudzić a następnie oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.





Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty