Brownie z Truskawkami i Nektarynką
Brownie z Truskawkami i Nektarynką
Brownie
z Truskawkami i Nektarynką to naprawdę coś pysznego. Ciasto jest bardzo szybkie
w przygotowaniu a świeże owoce nadają mu dodatkowej wilgotności i
niepowtarzalnego smaku, bo któż nie lubi połączenia czekolady i owoców?. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 386 kcal
W
tym: Białka 5.45 g | Tłuszcze 25.36 g | Węglowodany 29.47 g ( w tym cukry 22.57
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 200
g masła
- 200
g gorzkiej czekolady
- 3
duże jajka
-
200 g cukru trzcinowego
-
130 g mąki
-
świeże truskawki i nektarynka
- 1
łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzać do 160°C. Prostokątną blaszkę o wymiarach ok 36 x 24 cm wyłożyć
papierem do pieczenia.
W
garnuszku roztopić masło a następnie dodać do niego połamana na kawałki czekoladę
i aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać aż czekolada całkowicie się
rozpuści. Masę chwilę przestudzić.
Jajka
i cukier umieścić w mikserze i ubić na gładką i puszystą masę.
Do
masy jajecznej dodać roztopioną czekoladę oraz mąkę. Całość zmiksować tylko do
połączenia się składników. Gotowe ciasto przelać do foremki i wyrównać.
Truskawki
i nektarynkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie owoce pokroić na
mniejsze kawałki, zasypać cukrem a następnie układać na wierzchu ciasta.
Blachę
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30-35 min.
Po
upieczeniu przestudzić a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać
w suchym i chłodnym miejscu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz