Amerykańskie Muffinki Czekoladowe z Orzechami

Amerykańskie Muffinki Czekoladowe z Orzechami

Te pyszne, aromatyczne, delikatne i wilgotne Muffinki będą idealną przekąską na drugie śniadanie do pracy lub szkoły albo, jako słodki podwieczorek. Amerykańskie Muffinki różnią się od klasycznych tym, że są zdecydowanie delikatniejsze i bardziej wilgotne w środku głownie za sprawa dodawania oleju zamiast masła. Amerykańskie Muffiny najczęściej są nadziewamy dowolnymi dodatkami tj.: orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce lub owocową konfiturą. Polecam gorąco.

Kaloryczność potrawy w jednej szt. ok 108 g: 382 kcal

W tym: Białka 8.79 g | Tłuszcze 24.09 g | Węglowodany 30.84 g ( w tym cukry 12.89 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na ciasto:

(na 15 sztuk)

 

- 280 g mąki pszennej

- 100 g cukru trzcinowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

- 2 jajka

- 2 białka

- 375 ml mleka

- 125 ml oleju

- 3 łyżki kakao

- 70 g orzechów włoskich

- 70 g orzechów laskowych

- 70 g płatków migdałowych

- 80 do 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

 

 

Składniki na kruszonkę:

 

- 75 g maki

- 50 g cukru trzcinowego

- 50 g zimnego masła

- 30 g dowolnych mielonych orzechów

 

 

Przygotowanie kruszonki:


Do miski wsypać mąkę, cukier, zmielone orzechy oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Dłońmi wymieszać i delikatnie rozcierać wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta. Gotową kruszonkę schować do lodówki lub zamrażarki na czas przygotowania ciasta.



Przygotowanie ciasta:


Piekarnik rozgrzać do 180°C z funkcją termoobiegu lub 190°C bez funkcji termoobiegu. Blaszkę do Muffinek wyłożyć papilotkami (ok 15 szt.)

W misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz posiekane orzechy, płatki migdałowe i groszki czekoladowe (w przypadku braku groszków czekoladowych wystarczy drobno posiekać tabliczkę gorzkiej czekolady).

W misie miksera umieścić 2 jajka i białka z dwóch jaj oraz cukier i ubić wszystko na gęstą pianę. Następnie dodać mleko i olej. Całość krótko zmiksować do połączenia się składników.

Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i partiami dodawać suche składniki do masy jajecznej. Miksować tylko do czasu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Gotową masę nakładać do papilotek po ok 2 pełne łyżki na każdą papilotkę a następnie obficie posypać wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika.

Piec przez ok 30 min do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu przestudzić na blacie lub kratce a następnie przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku lub puszce.






Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne Posty