Keto Sernik Pomarańczowo - Orzechowy

Keto Sernik Pomarańczowo - Orzechowy

A oto przepis na keto sernik pomarańczowo – orzechowy z niską zawartością węglowodanów, bez cukru, bez glutenu - bardzo łatwy do wykonania, kremowy i pyszny. Idealny na każdą okazję. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 304 kcal

W tym: Białka 10.14 g | Tłuszcze 27.29 g | Węglowodany 15.10 g ( w tym cukry 1.93 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na spód:

 

- 200 g mąki migdałowej

- 3 łyżki erytrytolu

- 30 g roztopionego masła

 

 

Składniki na masę serową:

 

- 250 g twarogu sernikowego (polecam Piątnicę)

- 250 g serka Mascarpone

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

- 200 g erytrytolu

- 2 łyżki soku z pomarańczy

- 2 łyżki startej skórki z pomarańczy

- 150 ml śmietanki 36%

- 3 jajka temperaturze pokojowej

- 100 g posiekanych ulubionych orzechów

 

 

Przygotowanie spodu:

 

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Tortownicę o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).

W misce dokładnie wymieszać ze sobą mąkę migdałową, roztopione masło i erytrytol. Gotową masę równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy i delikatnie ugnieść dłonią lub łyżką tak, aby powierzchnia była gładka i równa. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, a następnie ostudź do temperatury pokojowej.

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C i przygotować masę serową.

 

 

Przygotowanie masy serowej:

 

Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć. Następnie zetrzeć skórkę na tarce z drobnymi oczkami i wycisnąć sok.

W misie miksera umieścić twaróg sernikowy, serek Mascarpone, śmietankę i erytrytol. Zacząć ucierać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Następnie wbijać po jednym jajku ciągle miksując. Na koniec dodać aromaty, sok i skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy.

Masę przelać do tortownicy na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 70 - 80 min.

Po upieczeniu odstawić na kratkę i wystudzić do temperatury pokojowej. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem udekorować pudrem z erytrytolu i plasterkami pomarańczy lub wg własnych upodobań.

Podawać schłodzony.  





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty