Keto Sernik Pomarańczowo - Orzechowy
Keto Sernik Pomarańczowo - Orzechowy
A
oto przepis na keto sernik pomarańczowo – orzechowy z niską zawartością
węglowodanów, bez cukru, bez glutenu - bardzo łatwy do wykonania, kremowy i
pyszny. Idealny na każdą okazję. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 304 kcal
W
tym: Białka 10.14 g | Tłuszcze 27.29 g | Węglowodany 15.10 g ( w tym cukry 1.93
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
na spód:
- 200
g mąki migdałowej
-
30 g roztopionego masła
Składniki
na masę serową:
-
250 g twarogu sernikowego (polecam Piątnicę)
-
250 g serka Mascarpone
- 1
łyżeczka aromatu waniliowego
- 1
łyżeczka aromatu pomarańczowego
-
200 g erytrytolu
- 2
łyżki soku z pomarańczy
- 2
łyżki startej skórki z pomarańczy
-
150 ml śmietanki 36%
- 3
jajka temperaturze pokojowej
-
100 g posiekanych ulubionych orzechów
Przygotowanie spodu:
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Tortownicę o Ø26 cm
wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).
W misce dokładnie wymieszać ze sobą mąkę migdałową, roztopione
masło i erytrytol. Gotową masę równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy i
delikatnie ugnieść dłonią lub łyżką tak, aby powierzchnia była gładka i równa. Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, a następnie ostudź do
temperatury pokojowej.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C i przygotować
masę serową.
Przygotowanie masy
serowej:
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć. Następnie zetrzeć skórkę na tarce z drobnymi oczkami i wycisnąć sok.
W
misie miksera umieścić twaróg sernikowy, serek Mascarpone, śmietankę i
erytrytol. Zacząć ucierać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Następnie
wbijać po jednym jajku ciągle miksując. Na koniec dodać aromaty, sok i skórkę z
pomarańczy oraz posiekane orzechy.
Masę
przelać do tortownicy na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok 70 - 80 min.
Po
upieczeniu odstawić na kratkę i wystudzić do temperatury pokojowej. Następnie
wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed
podaniem udekorować pudrem z erytrytolu i plasterkami pomarańczy lub wg
własnych upodobań.
Podawać
schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz