Keto Gofry Czekoladowe z Mąki Kokosowej

Keto Gofry Czekoladowe z Mąki Kokosowej

Pyszne i puszyste gofry, niskowęglowodanowe, bezglutenowe i bez cukru za to z nutą czekoladowego smaku to idealna propozycja na fajne śniadanie lub podwieczorek. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok. 40 g): 91 kcal

W tym: Białka 4.63 g | Tłuszcze 7.31 g | Węglowodany 2.98 g ( w tym cukry 0.00 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na ok 12 sztuk)

 

- 6 jajek

- 40 g oleju kokosowego

- 40 g mąki kokosowej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 2 łyżki erytrytolu

- 1½ łyżki gorzkiego kakao

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

 

 

Przygotowanie:


Gofrownicę podłączyć i zostawić, aby bardzo dobrze się rozgrzała.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z erytrytolem i szczyptą soli.

W osobnej misce zmiksować ze sobą mąkę kokosową, roztopiony olej kokosowy, aromat waniliowy, kakao i proszek do pieczenia do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Następnie do masy dodać ubite białka i delikatnie przy pomocy rózgi lub łopatki połączyć obie masy ze sobą. Odstawić na 5 min na bok, aby masa odpoczęło.

Rozgrzaną gofrownicę lekko nasmarować odrobiną oleju kokosowego lub oliwą z oliwek a następnie wlać odpowiednią porcję ciasta. Gofry piec bez otwierania gofrownicy. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy i własnych preferencji, co do stopnia wypieczenia gofrów.

Podawać na ciepło lub zimno np.: z bitą śmietaną i owocami.

*Moja gofrownica ma moc 1500 W więc piekłam gofry przez ok 5 min.  







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty