Keto Gofry Czekoladowe z Mąki Kokosowej
Keto Gofry Czekoladowe z Mąki Kokosowej
Pyszne
i puszyste gofry, niskowęglowodanowe, bezglutenowe i bez cukru za to z nutą
czekoladowego smaku to idealna propozycja na fajne śniadanie lub podwieczorek. Polecam
gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok. 40 g): 91 kcal
W
tym: Białka 4.63 g | Tłuszcze 7.31 g | Węglowodany 2.98 g ( w tym cukry 0.00 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 12 sztuk)
- 6
jajek
- 40
g oleju kokosowego
- 40
g mąki kokosowej
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta
soli
- 2
łyżki erytrytolu
- 1½
łyżki gorzkiego kakao
- 1
łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Gofrownicę podłączyć i zostawić, aby bardzo dobrze się
rozgrzała.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z
erytrytolem i szczyptą soli.
W osobnej misce zmiksować ze sobą mąkę kokosową, roztopiony
olej kokosowy, aromat waniliowy, kakao i proszek do pieczenia do uzyskania
jednolitej i gładkiej masy. Następnie do masy dodać ubite białka i delikatnie
przy pomocy rózgi lub łopatki połączyć obie masy ze sobą. Odstawić na 5 min na bok,
aby masa odpoczęło.
Rozgrzaną gofrownicę lekko nasmarować odrobiną oleju
kokosowego lub oliwą z oliwek a następnie wlać odpowiednią porcję ciasta. Gofry
piec bez otwierania gofrownicy. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy i
własnych preferencji, co do stopnia wypieczenia gofrów.
Podawać na ciepło lub zimno np.: z bitą śmietaną i
owocami.
*Moja gofrownica ma moc 1500 W więc piekłam gofry
przez ok 5 min.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz