Keto Duszone Żeberka w Kapuście
Keto Duszone Żeberka w Kapuście
Mięciutkie
i pyszne żeberka duszone w kapuście to naprawdę bardzo sycące, niskowęglowodanowe
dnie obiadowe. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 110 kcal
W
tym: Białka 5.35 g | Tłuszcze 5.73 g | Węglowodany 2.77 g ( w tym cukry 1.59 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok. 550 g): 606 kcal
W
tym: Białka 39.46 g | Tłuszcze 42.27 g | Węglowodany 12.14 g ( w tym cukry 9.15
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 8 porcji)
- ok
1½ kg żeberek wieprzowych
- 1
główka białej kapusty (ok 2 kg)
- sól,
pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, przyprawa do wieprzowiny
- 1
łyżka cukru lub słodzika
- 1
duża cebula
-
klarowane masło lub oliwa z oliwek do smażenia
-
ok 750 ml gorącego bulionu mięsnego lub warzywnego lub wody
- 1
do 2 łyżek koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Oprószyć
mieszanką przypraw z obu stron. Na patelni rozgrzać klarowane mało lub oliwę z
oliwek i obsmażyć żeberka na złoty kolor z każdej strony.
Cebulę posiekać w drobną kostkę a następnie podsmażyć
na złoty kolor w tłuszczu, który pozostał z obsmażania mięsa.
Kapustę poszatkować na wąskie paski.
Obsmażone żeberka ułożyć w dużym garnku (najlepiej z
nieprzywieralną powłoką) i oblać zeszkloną cebulką oraz pozostałym w procesu
smażenia tłuszczem. Następnie przykryć żeberka poszatkowaną kapustą i całość
zalać gorącym bulionem lub wodą. Garnek przykryć pokrywką i dusić na małym
ogniu przez ok 2 do 2½ h lub do momentu aż żeberka będą miękkie (mięso powinno
łatwo odchodzić od kości). Całość od czasu do czasu mieszać, aby kapusta lub
mięso się nie przypaliły. Mniej więcej po 1 h dodać koncentrat pomidorowy i
ponownie wszystko wymieszać. Gdyby w trakcie duszenia zbyt duża ilość bulionu
odparowała należy go delikatnie uzupełnić dolewając niewielką jego ilość.
Na koniec w razie potrzeby całość dodatkowo doprawić
do smaku przyprawami lub ziołami.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: z
surówką.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz