Keto Ciasto Czekoladowe
Keto Ciasto Czekoladowe
Myślę
ze to najlepsze czekoladowe ciasto bez dodatku cukru, które jest idealne dla wszystkich,
którzy przebywają na diecie niskowęglowodanowej oraz dla tych, którzy muszą znacznie
ograniczyć spożycie cukrów a mają ochotę na pyszny deser.
Ciasto jest
bezglutenowe, bardzo łatwe do zrobienia i świetne na każdą okazję. Polecam
gorąco.
W
tym: Białka 9.80 g | Tłuszcze 34.53 g | Węglowodany 9.80 g ( w tym cukry 2.75 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
na blaty czekoladowe:
- 400
g drobnej mąki migdałowej
- 5
łyżek gorzkiego kakao
- 3
łyżeczki proszku do pieczenia
- ½
łyżeczki soli
-
85 ml wody lub niesłodzonego mleka migdałowego
- 6
jajek
-
70 g erytrytolu
- 2
łyżeczki aromatu
waniliowego
Składniki
na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 36 %
-
500 g serka Mascarpone
- 70
g erytrytolu
- 160
g gorzkiej czekolady
- 1
łyżeczka aromatu waniliowego lub migdałowego
- 2
op. śmietan-fixu
Dodatkowo:
-
100 g gorzkiej czekolady
-
100 ml śmietanki kremówki min 30 %
-
150 g posiekanych orzechów lub migdałów
Przygotowanie
czekoladowych blatów:
Piekarnik rozgrzać do 170°C
(z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu).
Dwie tortownice o Ø26 cm
wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód).
Jajka ubić z erytrytolem
na gładką i puszystą masę. W osobnej misce wymieszać ze sobą wszystkie pozostałe
suche składniki. Do ubitej masy jajecznej dodać niesłodzone mleko migdałowe lub
wodę, aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Następnie do masy delikatnie przy
pomocy łopatki wmieszać suche składniki w min trzech turach. Masę podzielić na
dwie równe części i rozlać do przygotowanych tortownic.
*Jeśli nie posiadasz dwóch
jednakowych tortownic blaty możesz piec pojedynczo jeden po drugim.
Tortownice wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min do tzw.: suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Przygotowanie kremu
czekoladowego:
W garnuszku zagotować ok
200 ml śmietanki i rozpuścić w niej połamaną na kawałki czekoladę. Gotową masę ostudzić
do temperatury pokojowej.
Pozostałe 300 ml śmietanki i serek Mascarpone umieścić w misie miksera i zacząć ubijać na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Śmiuetan-fix wymieszać z erytrytolem i dodać do masy śmietanowej. W trakcie ubijania wlewać roztopioną czekoladę i aromat waniliowy lub migdałowy. Masę miksować do czasu aż zacznie gęstnieć i stanie się jednolita i kremowa.
Przygotowanie końcowe:
W tortownicy umieścić
jeden z upieczonych blatów i zapiąć obręcz lub założyć specjalny rant do
formowania tortów.
Na blacie wyłożyć krem i
wyrównać. Następnie na kremie ułożyć drugi blat ciasta i lekko docisnąć.
W garnuszku ponownie
zagotować 100 ml śmietanki i roztopić w niej 100 g gorzkiej czekolady. Gotową
polewę wylać na wierch ciasta i obficie posypać posiekanymi orzechami lub
migdałami.
Następnie ciasto umieścić
w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby krem dobrze stężał.
Podawać schłodzone. Przechowywać
w lodówce.
Smacznego
Dobre jak to ciasto ma być mało kaloryczne jak zawiera śmietanę 36% oraz marskapone
OdpowiedzUsuńDieta keto jest dietą wysokotłuszczową, niskowęglowodanową i normobiałkową.
UsuńProszę może najpierw poczytać trochę wiecej na temat diety keto a potem dopiero zamieszczać komentarze.