Keto Cantuccini (Biscotti di Prato)
Keto Cantuccini (Biscotti di Prato)
Cantuccini
(Biscotti di Prato) to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii.
Zawierają one dużą ilość całych lub grubo siekanych migdałów. Piecze się je
dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj
zanurza się je w winie lub kawie. Idealnie też nadają się, jako zdrowa przekąska
do pracy lub szkoły. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok. 44 g): 163 kcal
W
tym: Białka 6.69 g | Tłuszcze 14.04 g | Węglowodany 10.91 g ( w tym cukry 1.05 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
(na ok 15 szt.)
-
250 g mąki migdałowej
- 1
szklanka całych migdałów (ze skórką)
-
200 g erytrytol1 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼
łyżeczki gumy ksantanowej
- szczypta
soli
- 3
duże jajka
-
12 g rozpuszczonego masła (1 łyżka)
- 1
łyżeczka aromatu waniliowego
- 1
łyżeczka aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem
do pieczenia i odstawić na bok.
W misie miksera umieścić mąkę migdałową, migdały,
erytrytol, proszek do pieczenia, gumę ksantanową, sól, jajka, masło, aromaty i
wymieszać do uzyskania jednolitej i zwartej masy.
Gotowe ciasto wyłożyć na blachę z papierem do
pieczenia i uformować prostokąt o grubości ok 2½ cm.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-30
minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie temperaturę piekarnika ustawić na 150°C a
blachę wyłożyć świeżym papierem do pieczenia.
Wystudzone ciasto pokroić ostrym nożem na plastry o
grubości ok 1½ – 2 cm.
Plastry ułożyć na blaszce i ponownie wstawić do
nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 min., aż plastry się zrumienią i będą
chrupiące. Wystudzić a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz