Keto Brownie z Kremem Kawowym

Keto Brownie z Kremem Kawowym

Czy może być coś lepszego niż połączenie miękkiego mocno czekoladowego brownie i aksamitnego kremu o kawowym smaku? Chyba nie. Niskowęglowodanowe, pyszne ciasto na pewno zaspokoi chęć na coś słodkiego dla wszystkich, którzy aktualnie przebywają np.: na diecie Keto i nie tylko. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 355 kcal

W tym: Białka 7.60 g | Tłuszcze 33.50 g | Węglowodany 9.75 g ( w tym cukry 3.10 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na ciasto:

 

- 60 g masła

- 160 gorzkiej czekolady

- 5 łyżek erytrytolu

- 6 jajek

- 3 łyżki kakao

- 80 g mąki migdałowej

 


Składniki na krem:

 

- 250 g serka Mascarpone

- 500 ml śmietanki kremówki 36%

- 4 łyżki erytrytolu

- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

- 2 op. śmietan-fixu

 


Dodatkowo:

 

- 3 łyżki kakao do dekoracji

 

 

Przygotowanie ciasta:


Piekarnik rozgrzać do 170°C. Blachę o wymiarach 35x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).

W garnuszku zagotować ok 100 ml śmietanki i rozpuścić w niej 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej. Chwile przestudzić a następnie wstawić do lodówki (mocno schłodzona esencja będzie potrzebna do przygotowania kremu).

W drugim garnuszku na średnim ogniu rozpuść czekoladę i masło. Następnie dodać kakao i całość dokładnie wymieszać. Przestudzić.

W misie miksera ubić jajka z erytrytolem na puszystą masę. Do ubitej masy dodać mąkę migdałową i przestudzoną czekoladę. Miksować całość przez chwilę do połączenia się wszystkich składników.

Masę przelać do foremki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 min do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić a następnie przygotować krem.



Przygotowanie kremu:


Wszystkie składniki na krem muszą być mocno schłodzone.

W misie miksera umieścić wcześniej przygotowaną esencję z kawy, serek Mascarpone i pozostałe 400 ml śmietanki. Całość zacząć ubijać na średnich obrotach miksera, aby zaczęła tworzyć się gładka masa. W miseczce wymieszać ze sobą erytrytol i dwa opakowania śmietan-fixu. Dodać do masy śmietanowej i zwiększyć moc miksera na najwyższą. Miksować całość do momentu aż masa stanie się jednolita, kremowa i gęsta.

Gotową masę wyłożyć na wierch ciasta, wyrównać a następnie obficie posypać gorzkim kakao.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby krem dobrze stężał.

Podawać schłodzone.







Smacznego

Komentarze

Popularne Posty