Domowy Wegański Jogurt Sojowy
Domowy Wegański Jogurt Sojowy
100%
roślinny, domowy, wegański jogurt z mleka sojowego jest bardzo kremowy,
niesamowicie pyszny i lekko kwaśny. Przygotowanie własnego jogurtu to naprawdę
fajna zabawa. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 39 kcal
W
tym: Białka 3.47 g | Tłuszcze 2.14 g | Węglowodany 0.43 g ( w tym cukry 0.66 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1 litry niesłodzonego mleka
sojowego
- 500 g wegańskiego jogurtu
sojowego o smaku naturalnym lub kokosowym kupionego w sklepie (koniecznie z
żywymi kulturami bakterii – sprawdzić opis na opakowaniu)
- termometr
gastronomiczny/kuchenny do pomiaru temperatury potraw
- słoiczki z nakrętkami
Przygotowanie:
Proces produkcji
domowego jogurtu należy rozpocząć od sparzenia wrzącą wodą garnka, w którym
będzie gotowane mleko oraz słoiczków wraz z nakrętkami. Ma to posłużyć
wyeliminowaniu wszelkich niepożądanych bakterii, które mogą znajdować się w
garnku i słoiczkach.
W wyparzonym garnku
umieścić 1 litr mleka sojowego, łyżeczkę cukru i 500 g wegańskiego jogurtu o
smaku naturalnym lub kokosowym. Ja użyłam jogurtu firmy Alpro o smaku
kokosowym. Wszystko dokładnie wymieszać.
Całość zacząć podgrzewać
do temperatury nie większej niż 45°C. Dlatego posiadanie termometru jest tu
bardzo ważne, gdyż wyższa temperatura zniszczy kultury naszych bakterii. Gdy
temperatura mleka osiągnie już wymaganą skalę natychmiast zdjąć garnek z ognia
i przelać zawartość do wyparzonych słoiczków dokładnie je zakręcając.
Kolejny etap to
inkubacja, która trwa od 6 – 12 h. Im dłuższy czas inkubacji tym jogurt będzie
bardziej gęsty i bardziej kwaskowaty.
Proces inkubacji można
przeprowadzić na kilka sposobów.
1. W piekarniku z
ustawioną temperaturą max 45°C ( czas inkubacji min 6 – 10 h)
2. W grubym kocu lub
pierzynie ( czas inkubacji min 10 – 12 h)
3. W jogurtownicy
Mój jogurt przechodzi
dwa etapy inkubacji, czyli w piekarniku a następnie z grubym kocu.
Jogurt najlepiej jest
zacząć przygotowywać wieczorem dzięki temu już następnego dnia będzie można
cieszyć się smacznym i zdrowym przysmakiem własnej roboty. Tak, więc wstawić
słoiczki na ok 3 - 4 h do piekarnika a następnie szczelnie i dokładnie zawinąć
je w gruby i ciepły koc. Odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc. Jogurt przed
spożyciem po zakończonym procesie inkubacji warto przez kilka godzin schłodzić
w lodówce. Dzięki temu jogurt lekko zgęstnieje i nabierze bardziej kremowej
konsystencji.
Idealnie smakuje w
połączeniu ze świeżymi owocami, orzechami, płatkami migdałowymi lub chipsami
kokosowymi.
Przechowywać w lodówce i
spożyć w ciągu 7 dni.
*Dla lepszego i szybszego wzrostu bakterii w procesie podgrzewania
mleka można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wówczas odpowiednio zwiększy się ilość
węglowodanów netto i cukrów w 100 g jogurtu do podanych poniżej:
Węglowodany
1.28 g ( w tym cukry 1.46 g)
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz