Żurek
Żurek
Żurek
to jedna z moich ulubionych zup. Gotowana jest na aromatycznym, warzywnym
wywarze z dodatkiem wędzonego boczku i wędzonych kabanosów a zagęszczona
ziemniaczanym puree i żytnim zakwasem chlebowym, który nadaje jej charakterystycznego
kwaśnego smaku. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 62 kcal
W
tym: Białka 2.28 g | Tłuszcze 3.46 g | Węglowodany 5.24 g ( w tym cukry 0.43 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 4 litry wody
- 4 marchewki
- 4 korzenie pietruszki
- ½ dużego selera
- 1 por
- 900
ml zakwasu żurku
- 1
cebula
- 2
ząbki czosnku
-
200 g wędzonego surowego boczku
-
200 g wędzonych kabanosów wieprzowych
- 1½
łyżeczki soli
- ½
łyżeczki pieprzu
-
700 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 2
łyżeczki suszonego majeranku
-
150 ml śmietany 30% lub mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 2
łyżeczki tartego chrzanu
Przygotowanie:
Do przygotowania bulionu warzywnego potrzebne będą: 4 marchewki,
4 pietruszki (korzeń), ½ dużego selera, biała część średniej wielkości pora, ok
4 litry wody.
Wszystkie warzywa należy obrać i pokroić na mniejsze
kawałki. Umieścić w dużym garnku i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem
przez ok 1½ h na małym ogniu.
Następnie ugotowany bulion przecedzić przez sito i
przelać do czystego dużego garnka.
Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na suchej
patelni. Cebulę obrać i drobno posiekać. Poddusić na tłuszczu wytopionym z
boczku. Gdy boczek i cebulka zaczną się już rumienić przełożyć je do garnka z
bulionem. Dodatkowo do bulionu dodać przyprawy: majeranek, pieprz, sól oraz
przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Kabanosy pokroić na
małe talarki i również dodać do bulionu. Całość gotować pod przykryciem przez
ok 25 min.
W między czasie obrać i ugotować do miękkości w
osolonej wodzie ziemniaki.
Z gotującego się wywaru odlać ok 1 szklankę. Ugotowane
ziemniaki odcedzić i umieścić w blenderze z dodatkiem gorącego wywaru i 2 łyżeczkami
tartego chrzanu. Zmiksować na gładką masę i przelać do garnka z wywarem.
Na koniec dodać zakwas żurku, wymieszać. Doprawić do
smaku solą i pieprzem oraz zabielić śmietanką lub mlekiem. Całość gotować
jeszcze przez ok 10 min na małej mocy palnika, mieszając całość od czasu do
czasu.
Podawać na ciepło z ugotowanym na twardo jajkiem lub z
ugotowaną białą kiełbasą.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz