Żurek

Żurek

Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Gotowana jest na aromatycznym, warzywnym wywarze z dodatkiem wędzonego boczku i wędzonych kabanosów a zagęszczona ziemniaczanym puree i żytnim zakwasem chlebowym, który nadaje jej charakterystycznego kwaśnego smaku. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 62 kcal

W tym: Białka 2.28 g | Tłuszcze 3.46 g | Węglowodany 5.24 g ( w tym cukry 0.43 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:


- ok 4 litry wody

- 4 marchewki

- 4 korzenie pietruszki

- ½ dużego selera

- 1 por 

- 900 ml zakwasu żurku

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 200 g wędzonego surowego boczku

- 200 g wędzonych kabanosów wieprzowych

- 1½  łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 700 g ziemniaków (waga po obraniu)

- 2 łyżeczki suszonego majeranku

- 150 ml śmietany 30% lub mleka zagęszczonego niesłodzonego

- 2 łyżeczki tartego chrzanu

 


Przygotowanie:


Do przygotowania bulionu warzywnego potrzebne będą: 4 marchewki, 4 pietruszki (korzeń), ½ dużego selera, biała część średniej wielkości pora, ok 4 litry wody.

Wszystkie warzywa należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w dużym garnku i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem przez ok 1½ h na małym ogniu.

Następnie ugotowany bulion przecedzić przez sito i przelać do czystego dużego garnka.

Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na suchej patelni. Cebulę obrać i drobno posiekać. Poddusić na tłuszczu wytopionym z boczku. Gdy boczek i cebulka zaczną się już rumienić przełożyć je do garnka z bulionem. Dodatkowo do bulionu dodać przyprawy: majeranek, pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Kabanosy pokroić na małe talarki i również dodać do bulionu. Całość gotować pod przykryciem przez ok 25 min.

W między czasie obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ziemniaki.

Z gotującego się wywaru odlać ok 1 szklankę. Ugotowane ziemniaki odcedzić i umieścić w blenderze z dodatkiem gorącego wywaru i 2 łyżeczkami tartego chrzanu. Zmiksować na gładką masę i przelać do garnka z wywarem.

Na koniec dodać zakwas żurku, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz zabielić śmietanką lub mlekiem. Całość gotować jeszcze przez ok 10 min na małej mocy palnika, mieszając całość od czasu do czasu.  

Podawać na ciepło z ugotowanym na twardo jajkiem lub z ugotowaną białą kiełbasą.




Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty