Tagliatelle z Sosem Alfredo
Tagliatelle z Sosem Alfredo
Prawdziwa
włoska uczta. Klasyczny sos Alfredo, czyli połączenie masła z parmezanem wprost
idealnie komponuje się z makaronem i świeżymi warzywami. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok 275 g): 779 kcal
W
tym: Białka 33.05 g | Tłuszcze 35.53 g | Węglowodany 69.37 g ( w tym cukry 2.26
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
( na 2 porcje)
-
ok 250 g makaronu Tagliatelle
-
50 g masła
- 90
g tartego parmezanu
- 2
ząbki czosnku
- sól,
pieprz
-
100 g pieczarki
- 2
garście świeżego szpinaku baby
Przygotowanie:
Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Odstawić
na bok.
Szpinak umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i posiekać lub
porwać palcami na mniejsze kawałki. Odstawić na bok.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie zgodnie
z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić, ale zostawić ok 150 ml wody
po jego gotowaniu.
Masło roztopić na patelni. Czosnek obrać i pokroić w
plasterki a następnie dodać do roztopionego masła. Doprawić świeżo mielonym
pieprzem. Czosnek podgrzewać na małym ogniu tak, aby zachował on swój jasny
kolor (nie smażyć tylko dusić). Gdy czosnek będzie już miękki dodać małymi
porcjami wodę z ugotowanego makarony bardzo energicznie mieszając całość aż do
uzyskania aksamitnej, średnio gęstej konsystencji.
Ugotowany makaron przełożyć do powstałego sosu i
dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać ok 70 g startego parmezanu,
pokrojone w cienkie plastry pieczarki i posiekany szpinak. Całość ponownie
wymieszać.
Podawać od razu po przygotowaniu doprawiając całość
solą i pieprzem wg własnych preferencji.
Wierzch posypać dodatkową porcją startego parmezanu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz