Szarpana Wieprzowina w Sosie BBQ z Warzywami (*DIETA KETO*)

Szarpana Wieprzowina w Sosie BBQ z Warzywami (*DIETA KETO*)

Szarpana Wieprzowina - Pulled pork – to naprawdę pyszne danie, warte przygotowania. Taka wieprzowina nadaje się nie tylko do kanapek, ale także, jako danie obiadowe z bukietem pysznych warzyw. Mięso jest niesamowicie mięciutkie i rozpływa się w ustach.  Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 1 porcji (ok. 584 g): 650 kcal

W tym: Białka 58.87 g | Tłuszcze 35.17 g | Węglowodany 21.39 g ( w tym cukry 6.54 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na 4 porcje)

 

- ok 1 kg łopatki wieprzowej

- 150 ml sosu Barbecue

- 3 ząbki czosnku

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- po ½ łyżeczki słodkiej i ostrej papryki mielonej

- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

- łyżeczka majeranku

- 3 łyżki oliwy z oliwek

 


Dodatkowo:

 

- ok 500 g zielonych szparagów

- 1 awokado

- 500 g brokułów (świeże lub mrożone)

- rękaw do pieczenia

 

 


Przygotowanie:


Mięso umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić o ok 1 ½ cm plastry.

W misce wymieszać ze sobą: sos BBQ, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Pokrojone mięso wymieszać w tak powstałej marynacie i mocno je nią natrzeć. Następnie całość (mięso i marynata) umieścić w rękawie do pieczenia. Rękawa szczelnie zamknąć z obu stron i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Naczynie schować do lodówki na ok 4 h.

Po tym czasie naczynie wstawić do ZIMNEGO piekarnika a następnie ustawić temperaturę pieczenia na 150°C i piec przez min 3 h.

Po zakończonym czasie pieczenia wyjąć mięso z piekarnika, ale go nie wyłączać, lecz zmniejszyć temperaturę do 100°C. Mięso przełożyć do miski lub na duży talerz a następnie ,,rozdrobnić, rozszarpać” je widelcami. Do poszarpanego mięsa dodać ok 4 łyżki sosu (tłuszczu), w którym mięso było pieczone i wymieszać. Mięso przełożyć powtórnie do naczynia żaroodpornego, przykryć folią lub pokrywą i wstawić ponownie do piekarnika na czas przygotowywania warzyw, aby nie wystygło.

Brokuły ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, odłamać zrogowaciałe łodygi i umieścić w pozycji stojącej w specjalnym garnku do gotowania szparagów lub w pozycji leżącej w garnku o dużej średnicy. Garnek zalać zimna woda i zacząć podgrzewać. Od momentu, gdy woda się zagotuje dodać do gotującej się wody łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i łyżę masła. Szparagi gotować jeszcze przez 8-10 min w zależności od wielkości szparagów.

Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić w cienkie plasterki.

Na talerzu ułożyć pokrojone awokado. Skropić je odrobiną soku cytryny i oliwą z oliwek a następnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem i solą. Obok ułożyć ugotowane szparagi, brokuły oraz porcję poszarpanej wieprzowiny. Szparagi można także delikatnie polać odrobiną sosu z bulki tartej.

Podawać na ciepło.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty