Sernik Orzechowy z Białym Makiem
Sernik Orzechowy z Białym Makiem
Ciasto
idealne na każdą okazje tj.: święta, urodziny, chrzest, komunia itp. Prawdziwe
,,Niebo w gębie”. Sernik jest po prostu przepyszny. Polecam gorąco do
wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 290 kcal
W
tym: Białka 8.10 g | Tłuszcze 19.30 g | Węglowodany 20.17 g ( w tym cukry 14.14
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 1
kg twarogu sernikowego z wiaderka (polecam Piątnicę)
-
100 g drobnego cukru do wypieków
- 100
g miękkiego masła
- 4
jajka klasy L lub 5 klasy M
- 2
łyżki mąki ziemniaczanej
-
150 g mielonych lub posiekanych orzechów laskowych
- 1
łyżeczka aromatu migdałowego
- 1
łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki
na masę makową:
-
puszka gotowej masy z białego maku
- 5
łyżek kaszy manny
- 3
jajka
- ½
szklanki cukru pudru
Składniki
na ubijany lukier:
- ¾
szklanka cukru kryształu
- ½
szklanki wody
- 1
łyżeczka octu
- 1
łyżeczka aromatu migdałowego
Dodatkowo:
-
biszkopty podłużne
- 1
op. gorzkiej czekolady
-
100 g zmielonych orzechów laskowych do dekoracji
Przygotowanie wstępne:
Piekarnik rozgrzać do 200°C (z termoobiegiem). Tortownicę o Ø 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).
Na
dnie tortownicy poukładać dość ciasno biszkopty.
Przygotowanie masy makowej:
W
misie miksera umieść jajka z cukrem. Zacząć ubijać na najwyższych obrotach
miksera aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna i puszysta. Następnie
do masy jajecznej dodać masę makową z puszki oraz kaszę manną. Całość delikatnie
wymieszać łopatką do całkowitego połączenia się obu mas.
Gotową masę przelać do tortownicy na wyłożone w niej biszkopty. Wyrównać i odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej:
W
misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową (oprócz orzechów) i
zacząć ucierać na średnich obrotach do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Na
koniec dodać posiekane lub zmielone orzechy i delikatnie wmieszać je do masy.
Masę
przelać do tortownicy na warstwę masy makowej.
Całość
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min w temperaturze 200°C (z
termoobiegiem) a następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec jeszcze przez
90 min.
Po
zakończonym czasie pieczenia, sernik pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku
z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Gdy
sernik osiągnie już temperaturę pokojową przygotować polewę i końcową
dekorację.
Przygotowanie lukru:
W
garnku umieścić cukier z wodą oraz octem. Całość zagotować a następnie
zmniejszyć moc palinka i gotować lukier do momentu aż masa, nabrana łyżką i
wylewana z pewnej wysokości do garnka będzie tworzyła tzw.: "nitkę".
Wówczas zdjąć garnek z ognia, lukier przelać do misy miksera, dodać aromat
migdałowy i zacząć ubijać na najwyższych obrotach, aż nabierze jasnej barwy i
stanie się odpowiednio gęsty ( gdyby lukier był zbyt gęsty można dodać odrobinę
gorącej wody).
Sernik
pozostawić w zamkniętej tortownicy lub w specjalnym rancie do tortów. Lukier
szybko wylać na wierzch sernika i rozprowadzić go równomiernie na całej
powierzchni. Brzeg sernika udekorować posiekanymi lub mielonymi orzechami a
środek startą na tarce gorzką czekoladą.
Całość
wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Podawać
schłodzony.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz