Sałatka z Makaronu Mie z Brokułami i Jajkiem
Sałatka z Makaronu Mie z Brokułami i Jajkiem
Bardzo
smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka, która sprawdzi się przy każdej
okazji. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 133 kcal
W
tym: Białka 4.18 g | Tłuszcze 5.61 g | Węglowodany 17.50 g ( w tym cukry 1.80
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 1
op chińskiego makaronu Mie (ok 300 g)
- 2
świeże brokuły (mogą być też mrożone – ok 1½ op.)
- 1
puszka kukurydzy konserwowej
- 1
łyżka łuskanych nasion słonecznika
- 5
jajek
- ok
4 łyżki majonezu
- 1
łyżka musztardy
- sól,
pieprz
Przygotowanie:
Makaron pokruszyć na drobniejsze kawałki a następnie
ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić, przepłukać
letnią wodą i odstawić do wystygnięcia.
Jajka ugotować na twardo, obrać, ostudzić i zetrzeć na
tarce z grubymi oczkami.
Brokuły podzielić na małe różyczki i ugotować al dente
w osolonej wodzie.
Ziarna słonecznika podprażyć przez chwilkę na suchej
patelni.
Kukurydzę odcedzić z zalewy.
W dużej misce umieścić wszystkie przygotowane
składniki. Dodać przyprawy, majonez oraz musztardę i całość dokładnie a zarazem
delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Podawać od razu po przygotowaniu a następnie
przechowywać w lodówce.
Sałatkę można wzbogacić również przez dodanie
zielonego groszku, cebulki, pieczarek, czerwonej fasolki lub tuńczyka z puszki.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz