Pieczone Kotlety Mielone
Pieczone Kotlety Mielone
Kotlety
mielone z piekarnika są zdecydowanie zdrowsze niż te smażone tradycyjnie a w
smaku różnica jest w ogóle nie wyczuwalna. Poza tym to bardzo wygodna forma na
przygotowanie smacznego obiadu, gdyż poza czasem wymaganym na przygotowanie
masy mięsnej reszta obiadu robi się praktycznie sama. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 242 kcal
W
tym: Białka 13.38 g | Tłuszcze 17.69 g | Węglowodany 8.05 g ( w tym cukry 0.74
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok 500 g mięsa wieprzowego np. z karkówki, łopatki lub szynki
- 1
duża cebula
- 2
ząbki czosnku
- ok
2 łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek
-
20 g zimnego masła
- 1
bułka namoczona w ciepłej wodzie
- 1
jajko
- sól,
pieprz, słodka czerwona papryka, majeranek
- bułka
tarka (ok 4 łyżki)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C (funkcja z termoobiegiem).
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
klarowanym maśle lub oliwie z oliwek.
Bułkę namoczyć przez ok 10 min w ciepłej wodzie,
następnie mocno odcisnąć z nadmiaru wody.
Mięso umyć i zmielić w maszynce do mięsa razem z
odciśniętą z wody bułką, czosnkiem i podsmażoną cebulką. Następnie dodać jajko,
przyprawy i ok 2 łyżki bułki tartej. Całość bardzo dokładnie wymieszać czystą
dłonią lub łyżką. Gdyby masa była za mało zwarta należy dodać jeszcze tartej
bułki.
Z gotowej masy formować okrągłe kotlety wielkości
kurzego jaja, obtoczyć w bułce tartej i układać na blaszce w niewielkich
odstępach od siebie. Na każdym kotleciku ułożyć cienki plasterek zimnego masła
i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika.
Kotleciki piec przez 20 min, następnie wyłączyć
funkcję termoobiegu i przełączyć piekarnik na grzanie górną grzałką a następnie
dopiec kotlety przez kolejne 20 min lub do chwili aż kotleciki ładnie się
przyrumienią.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz