Pasztet z Gotowanego Mięsa

Pasztet z Gotowanego Mięsa

Kolejna moja propozycja na wykorzystanie mięsa z niedzielnego rosołu. Pasztet z gotowanego mięsa rosołowego jest bardzo delikatny i dość wilgotny. Idealnie sprawdzi się, jako przystawka podczas domowych imprez. Można podawać go na ciepło lub na zimno z odrobina konfitury żurawinowej. Świetnie sprawdza się także na kanapkach z plasterkiem świeżego pomidora, ogórka kiszonego lub konserwowego. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 93 kcal

W tym: Białka 8.46 g | Tłuszcze 5.13 g | Węglowodany 4.02 g ( w tym cukry 1.13 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:


- ok 700 g ugotowanego mięsa np. z rosołu

- 1 średnia ugotowana marchewka

- 1 średnia ugotowana pietruszka

- kawałek ugotowanego selera

- 1 cebula

- 1 płaska łyżeczka soli

- ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej

- ½ łyżeczki pieprzu

- łyżeczki gałki muszkatołowej

- 3-4 łyżek bułki tartej

- 3 jajka

- ok ¾ szklanki bulionu lub przegotowanej wody

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180°C w opcji bez termoobiegu lub do 170°C z termoobiegiem. Keksówkę wysmarować cienką warstwą tłuszczu i oprószyć odrobiną bułki tartej. Do pieczenia pasztetów idealnie nadają się również jednorazowe foremki aluminiowe, których nie trzeba natłuszczać i oprószać bułką czy mąką.

Cebule obrać i pokroić na drobno. Ugotowane mięso obrać od kości i rozdrobnić na mniejsze cząstki.

Najszybszą opcją przygotowania masy pasztetowej jest umieszczenie wszystkich składników (oprócz bułki tartej) w kielichu blendera i zmiksowanie całości na gładki mus.

Do zmiksowanego musu dodać ok 3-4 łyżek bułki tartej i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby masę można jeszcze na tym etapie doprawić wg własnych preferencji.

Druga opcja to zmielenie warzyw i mięsa przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia. Następnie należy dodać jajka, przyprawy, bulion i całość dokładnie wymieszać.

Gotową masę przełożyć do foremki. Wierzch oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz papryką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 90 min.  

Przestudzić na kratce a następnie przechowywać w lodówce.





Smacznego. 

Komentarze

Popularne Posty