Pasztet z Gotowanego Mięsa
Pasztet z Gotowanego Mięsa
Kolejna
moja propozycja na wykorzystanie mięsa z niedzielnego rosołu. Pasztet z
gotowanego mięsa rosołowego jest bardzo delikatny i dość wilgotny. Idealnie
sprawdzi się, jako przystawka podczas domowych imprez. Można podawać go na ciepło
lub na zimno z odrobina konfitury żurawinowej. Świetnie sprawdza się także na
kanapkach z plasterkiem świeżego pomidora, ogórka kiszonego lub konserwowego. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 93 kcal
W
tym: Białka 8.46 g | Tłuszcze 5.13 g | Węglowodany 4.02 g ( w tym cukry 1.13 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- ok
700 g ugotowanego mięsa np. z rosołu
- 1
średnia ugotowana marchewka
- 1
średnia ugotowana pietruszka
-
kawałek ugotowanego selera
- 1
cebula
- 1
płaska łyżeczka soli
- ½
łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej
- ½
łyżeczki pieprzu
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3-4
łyżek bułki tartej
- 3
jajka
-
ok ¾ szklanki bulionu lub przegotowanej wody
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C w opcji bez termoobiegu lub
do 170°C z termoobiegiem. Keksówkę wysmarować cienką warstwą tłuszczu i oprószyć
odrobiną bułki tartej. Do pieczenia pasztetów idealnie nadają się również
jednorazowe foremki aluminiowe, których nie trzeba natłuszczać i oprószać bułką
czy mąką.
Cebule obrać i pokroić na drobno. Ugotowane mięso
obrać od kości i rozdrobnić na mniejsze cząstki.
Najszybszą opcją przygotowania masy pasztetowej jest
umieszczenie wszystkich składników (oprócz bułki tartej) w kielichu blendera i
zmiksowanie całości na gładki mus.
Do zmiksowanego musu dodać ok 3-4 łyżek bułki tartej i
dokładnie wymieszać. W razie potrzeby masę można jeszcze na tym etapie doprawić wg własnych preferencji.
Druga opcja to zmielenie warzyw i mięsa przynajmniej
dwukrotnie w maszynce do mielenia. Następnie należy dodać jajka, przyprawy, bulion
i całość dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do foremki. Wierzch oprószyć
świeżo mielonym pieprzem oraz papryką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
przez 90 min.
Przestudzić na kratce a następnie przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz