Keto Sos Słony Karmel (bez cukru)

 Keto Sos Słony Karmel (bez cukru)

Idealny do Keto kawy i Keto deserów. Przygotowanie jest banalnie proste. Różnica makro karmelu sklepowego a poniższego jest znacząca gdyż karmel sklepowy w 100 g produktu zawiera aż 49 g cukru a sos/masa karmelowa z poniższego przepisu zaledwie 1.12 g. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 1 łyżce (ok. 10 g): 37 kcal

W tym: Białka 0.08 g | Tłuszcze 2.61 g | Węglowodany 5.26 g ( w tym cukry 0.12 g)

 

Kaloryczność potrawy w 336 g: 1208 kcal

W tym: Białka 2.70 g | Tłuszcze 85.99 g | Węglowodany 173.51 g ( w tym cukry 3.81 g)

 

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na ok. 336 g)

 

- 170 g ksylitolu lub erytrytolu

- 55 g masła

- 100 ml śmietanki kremówki 36%

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki aromatu waniliowego

 

Przygotowanie:

 

Ksylitol lub erytrytol umieścić w garnku o grubym dnie i nieprzywierającej powierzchni i zacząć podgrzewać na średniej mocy palnika mieszając od czasu do czasu, aby słodzik się nie przypalił. Gdy słodzik uzyska już płynną konsystencję zmniejszyć moc palnika do minimum i dodać masło energicznie mieszając. Podgrzewać ciągle mieszając aż masa zacznie zmieniać kolor na złoty. Następnie dodać śmietankę nie przerywając mieszania oraz aromat waniliowy i sól. Mieszając masę podgrzewać ją przez ok 10 – 15 min aż masa zacznie lekko gęstnieć. Im dłużej masa będzie podgrzewana tym bardziej zwarta i gęsta będzie po ostygnięciu.

Gotowy karmel można używać do wszystkich Keto koktajli, deserów, gofrów czy kawy.

Przechowywać w lodówce. Po schłodzeniu masa może stwardnieć aby przywrócić jej ponownie płynną konsystencję wystarczy delikatnie podgrzać w garnuszku lub w kąpieli wodnej. 



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty