Keto Sos Słony Karmel (bez cukru)
Keto Sos Słony Karmel (bez cukru)
Idealny
do Keto kawy i Keto deserów. Przygotowanie jest banalnie proste. Różnica makro
karmelu sklepowego a poniższego jest znacząca gdyż karmel sklepowy w 100 g
produktu zawiera aż 49 g cukru a sos/masa karmelowa z poniższego przepisu zaledwie
1.12 g. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 1 łyżce (ok. 10 g): 37 kcal
W
tym: Białka 0.08 g | Tłuszcze 2.61 g | Węglowodany 5.26 g ( w tym cukry 0.12 g)
Kaloryczność
potrawy w 336 g: 1208 kcal
W
tym: Białka 2.70 g | Tłuszcze 85.99 g | Węglowodany 173.51 g ( w tym cukry 3.81
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok. 336 g)
- 170 g ksylitolu lub erytrytolu
- 55 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Ksylitol lub erytrytol umieścić w garnku o grubym dnie
i nieprzywierającej powierzchni i zacząć podgrzewać na średniej mocy palnika mieszając
od czasu do czasu, aby słodzik się nie przypalił. Gdy słodzik uzyska już płynną
konsystencję zmniejszyć moc palnika do minimum i dodać masło energicznie
mieszając. Podgrzewać ciągle mieszając aż masa zacznie zmieniać kolor na złoty.
Następnie dodać śmietankę nie przerywając mieszania oraz aromat waniliowy i
sól. Mieszając masę podgrzewać ją przez ok 10 – 15 min aż masa zacznie lekko
gęstnieć. Im dłużej masa będzie podgrzewana tym bardziej zwarta i gęsta będzie po
ostygnięciu.
Gotowy karmel można używać do wszystkich Keto koktajli,
deserów, gofrów czy kawy.
Przechowywać w lodówce. Po schłodzeniu masa może stwardnieć aby przywrócić jej ponownie płynną konsystencję wystarczy delikatnie podgrzać w garnuszku lub w kąpieli wodnej.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz