Keto Mus Czekoladowy
Keto
Mus Czekoladowy
Pyszny,
mocno czekoladowy a jednoczenie niskowęglowodanowy i wysokotłuszczowy deser dla
osób na diecie Keto. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 1 porcji (ok. 94 g): 404 kcal
W
tym: Białka 5.94 g | Tłuszcze 38.85 g | Węglowodany 11.45 g ( w tym cukry 4.48
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
( na 8 porcji)
- 160
g czekolady gorzkiej 80%
- 250
g serka Mascarpone
- 1
łyżka masła orzechowego
-
250 ml śmietanki 36%
- 1
łyżeczka masła
- 1
łyżeczka ka
- 4
łyżki erytrytolu
- 1
łyżeczka oleju kokosowego
-
borówki do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać lub połamać na mniejsze kawałki i rozpuść
w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu razem z
łyżką masła i olejem kokosowym. Dodać kakao oraz masło orzechowe i całość
dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
W misie miksera umieścić serek Mascarpone, śmietankę i
słodzik (erytrytol). Całość zmiksować na gładką i jednolitą masę. Dodać
przestudzoną czekoladę a następnie krótko ubić na gęsty mus.
Gotowy mus umieścić w małych szklaneczkach lub słoiczkach
i schłodzić w lodówce przez min 45 min.
Podawać schłodzony z kleksem bitej śmietany i
borówkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz