Keto Gofry Orzechowe

Keto Gofry Orzechowe

Gofry na bazie mączki orzechowej i serka Mascarpone delikatnie chrupiące o pięknym orzechowym zapachu. Świetnie smakują z dodatkiem bitej śmietany i owoców jak również bez żadnych dodatków. Gofry orzechowe są nie tylko idealne dla osób na diecie keto, ale również dla cukrzyków. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 1 sztuce (ok. 41 g): 127 kcal

W tym: Białka 2.57 g | Tłuszcze 9.16 g | Węglowodany 3.74 g ( w tym cukry 1.03 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

( na ok. 8 sztuk)

  

- 40 g zmielonych orzechów laskowych

- 40 g serka Mascarpone

- 30 g masła lub oleju kokosowego

- 20 g erytrytolu (2 łyżki)

- 2 jajka

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Przygotowanie:

 

W misie miksera umieścić jajka, serek mascarpone i 2 łyżki erytrytolu. Ubić na jednolitą masę. Zmielone orzechy laskowe wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i roztopionym masłem lub roztopionym olejem kokosowym a następnie dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Gofrownicę mocno rozgrzać a blaszki lekko natłuścić odrobiną oleju. Na dobrze rozgrzanych blaszkach wykładać kleksy ciasta i piec przez ok 7-10 min w zależności od mocy urządzenia lub własnych preferencji, co do stopnia wypieczenia gofrów. W trakcie wypiekania gofrów nie otwierać urządzenia zbyt często (najlepiej w ogóle).

Gofry ostudzić na kratce i podawać z ulubionymi dodatkami np.: bitą śmietaną, owocami lub orzechami.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty