Keto Gofry Orzechowe
Keto Gofry Orzechowe
Gofry
na bazie mączki orzechowej i serka Mascarpone delikatnie chrupiące o pięknym
orzechowym zapachu. Świetnie smakują z dodatkiem bitej śmietany i owoców jak
również bez żadnych dodatków. Gofry orzechowe są nie tylko idealne dla osób na
diecie keto, ale również dla cukrzyków. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 1 sztuce (ok. 41 g): 127 kcal
W
tym: Białka 2.57 g | Tłuszcze 9.16 g | Węglowodany 3.74 g ( w tym cukry 1.03 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(
na ok. 8 sztuk)
-
40 g zmielonych orzechów laskowych
- 40 g serka Mascarpone
-
30 g masła lub oleju kokosowego
- 20
g erytrytolu (2 łyżki)
- 2
jajka
- szczypta
soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W misie miksera umieścić jajka, serek mascarpone i 2
łyżki erytrytolu. Ubić na jednolitą masę. Zmielone orzechy laskowe wymieszać z
proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i roztopionym masłem lub roztopionym
olejem kokosowym a następnie dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Gofrownicę
mocno rozgrzać a blaszki lekko natłuścić odrobiną oleju. Na dobrze rozgrzanych
blaszkach wykładać kleksy ciasta i piec przez ok 7-10 min w zależności od mocy urządzenia
lub własnych preferencji, co do stopnia wypieczenia gofrów. W trakcie
wypiekania gofrów nie otwierać urządzenia zbyt często (najlepiej w ogóle).
Gofry ostudzić na kratce i podawać z ulubionymi
dodatkami np.: bitą śmietaną, owocami lub orzechami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz