Torcik Marchewkowy
Torcik Marchewkowy
Torcik
marchewkowy to kolejna propozycja dla miłośników warzywnych ciast. Torcik jest
niesamowicie pyszny i aromatyczny. Marchewkowe blaty w połączeniu z kwaśną
konfiturą i delikatnym smakiem kawy w warstwie kakaowych herbatników przełożone
delikatnie słodkim śmietankowym kremem sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Polecam gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 293 kcal
W
tym: Białka 4.76 g | Tłuszcze 16.89 g | Węglowodany 30.51 g ( w tym cukry 21.43
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki
na biszkopt marchewkowy:
- 5
jajek
- 250
g startej marchewki
-
230 g cukru
- 100
g mąki pszennej
- 100
g mączki migdałowej
- 50
g mąki ziemniaczanej
- 1½
łyżeczki proszku do pieczenia
- 1
łyżeczka cukru waniliowego
- 1
garść ulubionych posiekanych orzechów
- 1
łyżeczka cynamonu
- ½
łyżeczki mielonego imbiru
- 1
łyżeczka przyprawy do piernika
Składniki
na krem:
- 500
ml śmietanki kremówki 36%
- 250
g serka Mascarpone
- 4
łyżki cukru pudru
- 2
op. śmietan – fix’u do bitej śmietany
Składniki
na poncz:
-
400 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 2
łyżki soku z cytryny
- 2
łyżki cukru
- 1
łyżka spirytusu lub białego rumu
Dodatkowo:
-
200 g herbatników o smaku kakaowym
-
200 ml mocnej kawy
- 1
łyżka mleczka zagęszczanego niesłodzonego lub zwykłego mleka
-
400 g konfitury wiśniowej lub porzeczkowej
Przygotowanie biszkoptu:
Tortownicę o Ø 26 cm
wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Piekarnik rozgrzać do 180°C
(górna/dolna grzałka)
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce wymieszać ze
sobą mączkę migdałową, mąkę pszenną, ziemniaczaną, cynamon, przyprawę do
piernika, imbir, posiekane lub zmielone orzechy i proszek do pieczenia.
Marchewkę obrać i zetrzeć
na tarce o drobnych oczkach (podana waga to ilość po starciu marchewki). Gdyby marchew
była zbyt soczysta należy ją lekko odsączyć z nadmiaru soku.
Żółtka oddzielić od
białek.
W misie miksera umieścić
żółtka z połową cukru oraz cukrem waniliowym i ubić na gęstą i puszystą masę. Następnie
do masy żółtkowej dodać startą marchewkę i mączną mieszankę (wcześniej wymieszane
suche składniki). Całość chwilę jeszcze miksować do całkowitego połączenia się
składników.
W drugiej misie ubić
białka z pozostałą częścią cukru na gładką, lśniącą i sztywną pianę.
Ubite białka w kilku
turach delikatnie wmieszać do masy marchewkowej przy pomocy łopatki lub rózgi
(nie używać już na tym etapie miksera).
Gotową masę przelać do
tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 50 min do tzw.:
suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić
na kratce a następnie podzielić biszkopt na dwa równe blaty.
Przygotowanie kremu:
Śmietanka
i serek Mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone.
Cukier
puder wymieszać z dwoma opakowaniami śmietan-fix’u.
Śmietankę
i serek Mascarpone umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie zaczynając od
najniższych obrotów miksera i stopniowo zwiększać je aż do najwyższych
(zapobiegnie to rozchlapywaniu śmietanki poza misę). Gdy masa zacznie gęstnieć
dodać cukier wymieszany ze śmietan–fix’em i ubijać całość aż krem nabierze
odpowiedniej konsystencji. Krem jest gotowy, gdy na wierzchu wyraźnie będą
odznaczały się ślady łopatek miksera. Gotowy krem schłodzić chwilę w lodówce.
Przygotowanie ponczu:
W
ciepłej i przegotowanej wodzie wymieszać cukier, sok z cytryny oraz alkohol
(alkohol jest dodatkiem opcjonalnym i można go pominąć).
Przygotowanie końcowe:
Zaparzyć
mocną kawę i wymieszać ją z łyżką mleka. Przelać kawę do głębokiego talerza lub
miseczki.
W
tortownicy lub w specjalnym rancie do tortów umieścić pierwszy blat biszkoptu
marchewkowego. Obficie nasączyć go połową ponczu. Następnie równomiernie na
wierzchu blatu rozsmarować połowę konfitury. Kakaowe herbatniki namaczać krótko
w kawie i układać jeden obok drugiego na warstwie konfitury tak, aby stworzyć
dodatkowy blat herbatnikowy. Na herbatnikach wyłożyć ok ¾ kremu śmietanowego i
wyrównać. Następnie na warstwie kremu ponownie ułożyć warstwę namoczonych w
kawie herbatników. Na kolejnej herbatnikowej warstwie rozsmarować pozostałą część
konfitury i całość zamknąć drugim blatem biszkoptu marchewkowego. Delikatnie
docisnąć. Blat także dość obficie nasączyć ponczem. Na wierzchu rozsmarować
pozostałą część kremu, wyrównać i udekorować wg własnej fantazji.
Gotowy
tort umieścić w lodówce na kilka godzin, aby krem dobrze stężał.
Podawać
schłodzony i przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz