Świąteczne Muffinki Jogurtowe z Czekoladą i Kruszonką

Świąteczne Muffinki Jogurtowe z Czekoladą i Kruszonką

Miękkie, mocno wilgotne w środku Muffiny jogurtowe z nadzieniem czekoladowym i chrupiącą kruszonką są po prostu pyszne i trudno im się oprzeć. Idealnie będą pasowały do wielkanocnego koszyczka ze święconką. Są także bardzo szybkie do przygotowania. Polecam gorąco. 

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 100 g): 370 kcal

W tym: Białka 6.27 g | Tłuszcze 19.12 g | Węglowodany 42.82 g ( w tym cukry 17.92 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na 12 sztuk)

 

- 300 g mąki pszennej

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

- 130 g cukru trzcinowego

- 2 duże jajka

- 250 ml jogurtu greckiego gęstego

120 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 

- 12 kostek czekolady mlecznej lub 12 łyżeczek ulubionego kremu czekoladowego

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 


Składniki na kruszonkę:

- 50 g zimnego masła

- 90 g mąki pszennej

- 50 g cukru

 

 

Przygotowanie kruszonki:

 

Do miski wsypać mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Dłońmi wymieszać i delikatnie rozcierać wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta. Całość schłodzić w lodówce i przygotować ciasto na Muffinki.



Przygotowanie Muffinek:

 

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Blaszkę do Muffinek wyłożyć papilotkami.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera zmiksować ze sobą jajka, olej, cukier, jogurt. Następnie przesiać do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i krótko zmiksować do połączenia się składników.

Do papilotek nakładać po jednej łyżce ciasta. Na środku ułożyć po jednej kostce czekolady lub jednej łyżeczce ulubionego kremu czekoladowego a następnie przykryć kolejna łyżką ciasta. Gdy wszystkie papilotki będą już wypełnione wierzch każdej z nich obficie posypać kruszonką i całość wstawić do nagrzanego piekarnika.   

Piec przez 25 min (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.

 







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty